Читај ми!

Колико дуго може да се чека на укњижбу стана – нико нема прецизан одговор

На питање колико дуго може да се чека на укњижбу стана нико нема прецизан одговор. По постојећем Закону, на укњижбу не би требало да се чека више од четири дана. У пракси, ретко ко може да се похвали оваквим резултатом.

Милош Радовановић поднео је захтев за укњижбу стана 2019. Три године касније, стан још није уписан у Kатастар.

"Ишао сам скоро у Kатастар огранак на Звездари, љубазно су ме примили и рекли ми да је предмет у раду", каже Радовановић.

Према Закону о поступку уписа у Kатастар који је донет 2018. године рок за укњижбу некретнине је пет дана, а рок за жалбу 60 дана. У просеку се за упис чека четири дана, рекли су у Kатастру.

То се односи само на оне захтеве који су поднети после ступања на снагу новог закона.

Али, иако су Милош Радовановић и неке његове комшије, захтев поднели након што је овај закон ступио на снагу, и даље чекају. Тврде да је зграда легализована и да има употребну дозволу.

"Разумем била је корона и пандемија, али ово је већ трећа година, никакве информације немам да нешто није како треба", поручује Радовановић.

Ако је објекат легализован скоро, док та потврда не дође до Kатастра, укњижба није могућа.

Из Kатастра нису могли да обезбеде саговорника, али кажу да има више разлога због којих једна укњижба може дуго да траје.

До 2018. предмети су се решавали према Закону о државном премеру и катастру и Закону о општем управном поступку, што значи да се нису само уписивали у катастар, као што омогућава нови закон, већ су се и утврђивали.

То како тврде, захтева време, па се дешава да се за неке предмете и даље дуго чека на укњижбу.

Пре неколико месеци директор Републичког геодетског завода Борко Драшковић рекао је да се стари предмети решавају по старом закону који прописује аналогне пословне процесе који су непрецизни и конфузни за разлику од нових дигиталних процеса који се примењују од 2018. године.

Републички геодетски завод зато сматра да је решавање овог проблема могуће кроз измену закона и примену нових дигиталних процеса, навео је Драшковић и додао да се годишње у Kатастру поднесе милион различитих захтева, а месечно реши 90.000.

Према томе, док стари предмети не почну да се решавају по новом Закону, и даље може да се деси да уместо пет дана, на укњижбу чекате три године.

 

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи