Читај ми!

Фондација Ана и Владе Дивац прославила 15 година постојања

Захваљујући подршци 800.000 појединаца, 775 компанија и 130 организација, Фондација Ана и Владе Дивац је у протеклих 15 година усмерила више од 25 милиона долара за помоћ грађанима и грађанкама Србије.

Фондација Ана и Владе Дивац подржала је више од милион људи кроз различите хуманитарне и развојне пројекте, са фокусом на помоћ избеглим и расељеним лицима, подршку пољопривредницима, омладинским пројектима и економском оснаживању најугроженијих група.

Фондација је, такође, била посвећена унапређењу родне равноправности, као и стратешком развоју филантропије и неговању културе давања, у складу са нашом визијом равноправног и толерантног друштва.

„Ово је резултат посвећености великог броја људи са којима улажемо енергију и љубав у сваки пројекат. Срећна сам и поносна што смо до сада заједно подржали више од милион људи. Кроз рад Фондације упознала сам много дивних особа које, својом племенитошћу, мењају животе људи око себе и инспиришу мене и све нас у Фондацији“, рекла је Ана Дивац, оснивачица Фондације и председница УО.

Захваљујући расту броја донатора и партнера, у протеклих 15 година обезбеђено је 770 стамбених решења за избегла и расељена лица, те угрожене породице широм Србије, обезбеђујући нови дом за више од 3.000 људи. Фондација је посебно поносна на изграђени мост преко Бањске реке, који је променио живот за 500 становника који живе у седам села Куршумлијске Бање.

Фондација константно улаже и у унапређење здравственог система у Србији, те је током протекле деценије реконструисано и опремљено 26 здравствених установа. У потпуности су обновили и опремили дневну болницу за онколошке пацијенте у Крушевцу, а нису заборављени ни наши грађани и грађанке на Косову и Метохији, те је помоћ стигла и до болнице у Косовској Митровици, која је добила најсавременији биохемијски анализатор.

„Моја мисија је увек иста, а то је да помогнем што већем броју људи. То је могуће само уз подршку свих оних који су током протеклих 15 година постали део нашег тима. Поносни смо што сваке године имамо све већи број донатора и партнера. То нам је показатељ да смо оправдали њихово поверење и да делимо исте вредности", истакао је Владе Дивац, оснивач Фондације.

Пратећи мисију константног унапређења услова за квалитетно одрастање деце и младих, Фондација је реконструисала и опремила 285 образовних установа и доделила 557 ученичких стипендија. Заједно са групом донатора из дијаспоре подржали су више од 1.000 полазника и полазница бесплатне школе за преквалификацију у ИТ сектор, а њих 624 нашло је посао или праксу у ИТ области.

Од самог оснивања ради се на томе да се унапреди друштво у Србији кроз побољшање квалитета живота најрањивијих друштвених група: Економским оснаживањем и подстицањем запошљавања. Подршку и финансијску помоћ добило је 1.309 пољопривредних газдинстава и малих бизниса чиме је омогућено покретање или унапређење њиховог пословања, а кроз различите развојне пројекте подржано је скоро 700 организација цивилног друштва.

„Захваљујем се свим партнерима у земљи и дијаспори, медијима и донаторима на поверењу и подршци коју нам пружате већ 15 година“, рекла је директорка Ана Кошел, представљајући резултате рада Фондације Ана и Владе Дивац.

По пети пут Фондација Дивац доделила је награду за изузетан допринос развоју филантропије у Србији. Ове године, ово престижно признање постхумно је додељено Александри Весић за вишедеценијски допринос филантропији и развоју цивилног друштва у Србији.

Свечаној прослави присуствовало је више од 200 званица, међу којима велики број партнера, донатора, јавних личности, представника државних и међународних институција у Србији, амбасада и других сарадника Фондације Ана и Владе Дивац.

Ана Дивац је овим поводом била и гост у Јутарњем програму РТС-а. Разговор можете погледати у видеу:

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се