Читај ми!

Да ли су додатни трошкови које вам агенције наплаћују неколико дана пред летовање оправдани или не

Србија ове сезоне има уговорене чартер-летове који би на разне дестинације требало да превезу путнике из наше земље. Како је цена горива у авио-индустрији, због глобалне кризе изазване ратом у Украјини, неколико пута повећана у односу на период када су чартери уговарани, очекивано је да ће путнике цене аранжмана коштати више. Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије, наводи за РТС да су доплате за авио-гориво и до сада наплаћиване, али нису биле драстичне, јер је и стање са ценама горива било другачије.

Александар Сеничић је гостујући у Београдској хроници навео да нису ревидирани уговори, већ да је та доплата за гориво расла из месеца у месец.

"Не ради се о основној цени аранжмана, ми смо уговор о чартеру потписали још у јануару ове године. Уговори када говоримо о чартер-превозу се потписују и са ценом чартер-превоза, која је нивелисана у односу на цену горива у датом тренутку. Наравно, толеранција постоји, двадесетак одсто, али с обзиром на то да је гориво скочило у номиналном износу 100 одсто, морало је доћи до повећања цена. Дакле, нису ревидирани уговори, једноставно та доплата за гориво је расла из месеца у месец", каже Сеничић.

Велики проблем, додаје он, намa је представљало то што су нас компаније обавештавале пар дана пре него што треба да се крене на пут по којој цени ће уопште моћи да купе гориво.

"Дакле, то је разлог зашто су људи били обавештавани у тако кратком року", објашњава гост Београдске хронике

То важи, додаје, и за оне који су уплатили карту пре неколико месеци.

"Када је реч о чартер-превозу, то је јако специфично. Када купите карту на редовној линији, онда је то друга прича потпуно. Мада и тад постоје регулативе Међународног удружења авио-превозника, уколико је то екстремно поскупљење, опет може доћи до повећања цена. Али код чартер-превоза везујемо се за гориво и то је увек било тако, и последњих десетак година смо увек имали, додуше, врло мале доплате између пет и десет евра, а сад су те доплате значајно веће", каже Сеничић.

Ово је, објашњава, комплексна ситуација која захтева ревидирање уговора са авио-компанијама. 

"Зато смо обавили један врло конструктиван састанак, пре свега са домаћом авио-компанијом где смо дошли до закључка да ћемо ревидирати уговоре за наредне поласке, добити нове цене – ти основни елементи аранжмана ће бити нешто скупљи, дакле аранжмани морају поскупети, али нећемо имати доплате за гориво у тој мери. Дакле, они нови, који буду уплатили сада аранжмане, знаће да је та цена гарантована рецимо до краја јуна, можемо евентуално предвидети месец дана унапред, не дуже", објашњава Сеничић.

Како спречити да будемо преварени – преко кога уплатити летовање

Неколико људи се жалило да су преко друштвених мрежа уплатили аванс за летовање у Грчкој, а да су онда ти корисници са мрежа једноставно нестали. На питање – како спречити да будемо преварени, гост Београдске хронике наводи да је најсигурније, најбоље аранжмане уплатити преко туристичких агенција.

"То је наједноставније јер имате кога да позовете, имате туристичку инспекцију, надлежне органе, Закон о туризму, Закон о заштити потрошача који вас штити. Када поступате, не само кад је реч о туризму него било којој делатности са непознатим лицима и у индивидуалном некаквом режиму, ту једино коме можете да се обратите је полиција и да поднесете кривичну пријаву за превару", наводи Сеничић.

Указује да људи желе да летују и путују јефтиније, а да то није увек баш тако могуће.

"Уместо да та ниска цена аранжмана коју нам неко нуди буде за опрез, ми се некако лако препуштамо и из године у годину имамо све више таквих случајева", указује гост Београдске хронике.

На питање – где се највише исплати ићи на море ове године, одговара да су у Турској цене малтене идентичне као прошле године.

"У Турској су цене малтене идентичне као прошле године, чак су неки услови за фамилијарна путовања изузетно повољнији него што је то било ранијих година. Египат је био значајно повисио своје цене на почетку сезоне очекујући да ће доћи велики број руских туриста, а како се то није десило, сада видимо да те цене иду полако надоле", каже Сеничић.

У Грчкој су, додаје он, цене за нијансу веће и највише се односи на хотеле високих категорија где ми немамо тако велики број гостију.

"Када је реч о апартманима у хотелима средњих категорија, ту смо већ имали уговоре који важе од пре годину или две, дакле за време пандемије, имамо и даље заменска путовања и ту није дошло до неког значајног повећања цена. Ту су повећања евентуално између пет и десет одсто", наводи Сеничић.

Указује да су због глобалне кризе изазване ратом у Украјини поскупеле цене намерница у тим земљама. 

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво