Читај ми!

Шта је "намучило" на пријемном најбоље математичаре

У недељи за нама осмаци су полагали пријемне испите за упис у специјализована одељења гимназија и уметничких школа. Стечено знање одмеравали су они које интересује информатика, физика, историја, географија, филологија, музика, балет, дизајн, настава на страном језику. Пријемни су данас полагали они који желе да упишу Математичку гимназију, а међу њима било је и ученика из Америке, Швајцарске, Републике Српске и Црне Горе.

Испред гиманзијске капије чекали су родитељи. Узбуђени, рекло би се, више од своје деце. А будући гимназијалци су за одмеравање знања имали два сата. Задаци из геометрије задржали су их у клупама свих 120 минута.

"Ја мислим да сам успео да урадим све осим тог једног за који треба да се користи неко средњошколско градиво да би се урадио брзо", каже Теодор Јанковић, ученик из Београда.

"Били су са геометријом баш неки тешки задаци, па је то био највећи проблем", додаје Гаврило Николић, уредник из Београда.

"Ја имам ту неку методу да ништа не радим првих неколико минута, лепо све саберем и урадио сам 11 задатака. Стигао бих и 12. него мањак времена. Није мањак времена, него сам изгубио на проверу, али добро", истиче Милутин Пашић, ученик из Београда.

Осим ђака из Србије, стигли су и ученици из Америке, Швајцарске, Републике Српске и Црне Горе. И то, углавном, са такмичaрским искуством.

"Одлучила сам се зато што мислим да ће да ме научи пуно математике и да ми отвори мозак да размишљам лепше. Мени је пријемни баш био тежак, али надам се да сам урадила добро", наводи Маја Вулетић, ученица из Сан Дијега.

"Још од малих ногу ја сам желео да упишем баш ову школу. И пријемни није било ништа баш неочекивано. Ја сам се такмичио у Босни и Херцеговини и имао сам добар успех до сада", каже Сергеј Петковић ОШ "Кнез Иво од Семберије" Бијељина.

"Одлучила сам се за Математичку гимназију зато што сма била спремна за једна нови изазов. Такмичила сам се до сада и имам успешну историју", додаје Миљана Накић, ученица из Подгорице.

Пријеми је полагало 226 кандидата, а школу ће уписати стотину најбоље пласираних. Међу онима који прегледају задатке је и Теодор фон Бург.

"Он је најбољи такмичар из математике Србије свих времана и други најбољи такмичар у целом свету и ја се поносим тиме што сам учинила да се Теодор врати и ради пуно радно време у Математичкој гимназији и да данас прегледа задатке новим ученицима", поручује Мирјана Катић, директорка Математичке гимназије у Београду.

Коначни резултати пријемних испита за упис у специјализована одељења гимазија и уметничких школа биће објављивани сукцесивно до 25. маја. Ученици који полажу пријемне испите, полажу и завршни испит који ће бити одржан 27, 28. и 29. јуна.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво