Читај ми!

Како се преносе мајмунске богиње и штити ли вакцина против вариоле вере

Број потврђених случајева мајмунских богиња повећан је на 92, саопштила је Светска здравствена организација. Белгија је прва увела обавезни 21-дневни карантин за заражене, а лекари упозоравају на знатан пораст броја случајева у Великој Британији. Епидемиолози у Србији поручују да разлога за панику нема, али позивају на опрез оне који у Србију долазе из Централне и Западне Африке.

Списак земаља које су регистровале мајмунске богиње проширен је на 14. Међу последњима, заразу бележе Израел и Швајцарска. Аустрија и Грчка пријављују по један потенцијални случај – у Бечу је током ноћи 35-годишњи мушкарац са благо повишеном температуром и пликовима по лицу доведен у болницу, док енглески туриста на Кефалонији са осипом на кожи чека лабораторијске анализе.

"Овде се поставља питање да разјаснимо зашто видимо толико случајева који долазе у Европу без историје путовања, са учесталијим преношењем са човека на човека. Али важно је рећи и да ово није ковид-19, ово нису мале богиње, није тешка болест", истиче доктор Ханс Клуге, регионални директор Светске здравствене организације за Европу.

Ретка вирусна инфекција може се пренети веома блиским контактом са зараженом особом, животињом или материјалом контаминираним вирусом. Према доступним информацијама, сви заражени су мушкарци, између 20 и 40 година, а инфицирали су се сексуалним односом са другим мушкарцем.

"Мислим да нема асполутно разлога за панику, да има разлога за опрез свакако. И морамо се навићи да после онога што смо доживели са ковидом да пратимо цео свет. Али овде не, не може се ово упоредити из више разлога. Прво није ситуација као код ковида – да људи могу имати мајмунске богиње и шетати са асимптомском сликом, сејати вирус", објашњава проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог.

Обољење прати температура, главобоља, бол у леђима и мишићима, општа малаксалост, повећање лимфних жлезда, а после неколико дана јавља се и осип. Мајмунске богиње припадају породици вируса у којој су и велике богиње, па се претпоставља да вакцина која је била ефиксна против њих и сада делује.

"У овом тренутку се зна да вакцина против вариоле вере, пошто је то иста група вируса, она може деловати, процењује се негде 85 одсто. Али не заборавимо цео свет је престао да вакцинише негде 1976. до 1979. године, последњи случај који је био забележен у Судану је био 1979. године. Ми смо престали 1980. И сад је велико питање од тада колико је генерација невакцинисано", додаје Тиодоровић.

Болест је потекла из Африке и први пут је идентификована код мајмуна у заточеништву. Од 1970. епидемије су пријављене у десет афричких земаља. Изван тог континента, мајмунске богиње 2003. забележене су у САД, а у Европу су стигле 15 година касније. Тада је утврђено да су сви оболели или допутовали из Африке или су имали контакт са животињама увезеним одатле.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво