Читај ми!

Шта да раде родитељи чија деца остану испод црте за упис у вртић

Конкурс за упис у вртиће завршен је пре 10 дана. Да не остану испод црте, иако испуњавају све услове, највећа је брига родитеља којима је вртић неопходан. У београдским вртићима ове године тражи се место за готово 22.000 малишана, 3.000 мање него прошле године.

Уз трему и нервозу родитељи малих Београђана ишчекују 6. јун – тада ће сазнати да ли им је дете уписано у вртић или не.

Уколико буде пријављених као прошле године, палчеве ће узалуд држати родитељи 5.000 малишана. Највећа конкуренција је за место у вртићима у општинама Чукарица, Нови Београд, Вождовац и Раковица, где већ годинама има највише пријављене деце. У Секретаријату за образовање и дечју заштиту тврде да нема разлога за бригу.

"Покренули смо пројекат изградње 25 вртића. Тренутно смо завршили објекат у Милоје Златића у Чукарици, објекат у Белом Пољу у Обреновцу, завршен је објекат у Новоградској, чекамо употребну дозволу да бисмо га пустили у рад, до првог септембра очекујемо да буде завршен вртић на Бежанијској коси 3", каже Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту.

Новим вртићима проблем је делимично решен у Нишу, где је пре четири године на листи чекања било чак 2.700 малишана. Сада их је упола мање, кажу у прешколској установи "Пчелица".

"Ми у овом тренутку радимо анализе по нашим вртићима, урадили смо 20 вртића и за сада имамо око 830 слободних места за наше малишане. Урадићемо до краја маја комплетну анализу свих 28 вртића и имаћемо право стање слободних места за малишане", наводи Светлана Митић, директорка Предшколске установе "Пчелица" у Нишу.

Конкурс за упис, који већ трећу годину функционише искључиво електронски, завршен је, следи објављивање прелиминарних листа, а затим жалбени рок – до 15. јуна. Да ли је жалба прихваћена, родитељи ће сазнати до 24. јуна, а коначне листе уписаних малишана биће познате крајем наредног месеца.

"Без обзира да ли испуњавате све услове или не, дешава се врло често да не прођете конкурс. Сваки родитељ има право да се жали на одлуку уколико није примљен у вртић и рок за жалбу када прође, уколико опет није добио место у вртићу, онда они могу од вртића да траже одбијеницу да би могли да се уписују у приватне вртиће, односно уз субвенцију града", објашњава Гордана Племић из Удружења "Родитељ".

Субвенција коју Београд даје родитељима чија деца нису примљена у државне вртиће подмирује до 80 одсто економске цене, што износи највише 22.361 динар месечно по детету. Обавезно учешће родитеља је 20 одсто – односно 5.590 динара.

Један од разлога што родитељи радије бирају државне него приватне вртиће је то што град не субвенционише пуну цену изостанка, па се за дане када дете није било у вртићу родитељима уплаћује само половина пуне цене и за те дане родитељи плаћају више.  

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво