Читај ми!

"Поворка сећања" у Београду, снимљена завршна сцена документарног филма "Сведок"

У Београду је одржана "Поворка сећања" којом су грађани из више од 25 општина у Републици Српској, Хрватској и Србији одали пошту војном патологу, доктору Зорану Станковићу (1954–2021). Поворка је уједно и завршна сцена документарног филма "Сведок" посвећеног преминулом доктору.

Грађани Вуковара, Госпића, Братунца и других општина кренули су од Вуковог споменика до Новог гробља и Алеје заслужних грађана где је сахрањен Зоран Станковић. Ту су поворку сачекали супруга патолога, њихове две ћерке и унуци.

У поворци су биле породице страдалих у ратовима на простору БиХ, Хрватске и на Косову и Метохији који су идентификовани захваљујући Станковићевим обдукционим налазима.

Аутор филма "Сведок" Денис Бојић рекао је новинарима да је Станковић као стручњак Војномедицинске академије из Београда урадио више од 7.500 обдукција и на тај начин омогућио породицама страдалих у ратовима током деведесетих да идентификују своје најмилије и достојно их сахране.

Како је рекао, оно што је урадио Станковић има неизрецив значај за српски народ.

"Ово је непоновљив тренутак, а жеља свих нас је да покажемо шта нам се дешавало и шта је један човек урадио за српски народ. Доктор Станковић није дочекао да види филм, али верујем да ће његова породица бити поносна на то што смо урадили", рекао је Бојић.

У "Поворци сећања", у којој су грађани носили црвене руже и фотографије страдалих чланова породице, била је и Рада Цвијетић из Источног Сарајева која је у рату изгубила осморо чланова породице међу којима је била и осамнаестомесечна беба коју су, каже, мучили ломећи јој руке и ноге.

"Ако изгубите све, за мене је то геноцид. Зоран је диван човек, хвала му за све што је учинио за нас, било ми је много тешко када је умро", рекла је кроз сузе Рада.

Захвалност преминулом доктору исказао је и Брано Вучетић из Братунца који каже да су му у рату страдали мајка, отац и двојица браће, а да је он као деветогодишњак остао сам.

"Био сам два месеца заробљен код Насера Орића, био сам и рањен, малтретрирали су ме и тукли, али је већа трагедија кад изгубите некога а не знате где му је гроб. Овај чин је мала захвалност доктору Станковићу који је помогао бројним породицама да идентификују своје најближе и да им се знају гробови", рекао је Вучетић.

Филм "Сведок" је сниман од новембра прошле године у копродукцији РТРС и Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске као сведочанство о Станковићевом животу и раду.