Читај ми!

Све више двоточкаша на путевима, како избећи несреће

На територији Полицијске управе у Шапцу од почетка године евидентирано је 16 саобраћајних незгода у којима су учествовали возачи мотоцикала и мопеда. У тешкој саобраћајној несрећи, недавно, у Церовцу код Шапца, када је мотоциклиста претичући камион у пуној брзини налетео на путничко возило, погинуло је трогодишње дете и још две особе.

Са лепим временом и гужве на путевима, а двоточкаша на сваком кораку.

Возачи аутомобила тврде да често због брзине у ретровизору не виде мотоциклисту. 

Последња тешка несрећа у којој је погинуло дете, опомена је за све учеснике у сабраћају. У шабачким мото-клубовима кажу да у сарадњи са надлежнима раде на едукацији пре свих, младих моториста.

Драган Антонић, директор Мото-клуба "Чивија" у Шапцу, истиче да упозоравају мотористе да поштују саобраћајне прописе.

Каква је статистика прекршаја 

Саобраћајна полиција у Шапцу од почетка године, спровела је 24 регионалне акције контроле и пет међународних.

Открили су и санкционисали више од 7.000 саобраћајних прекршаја. У последњој, за само два дана кажњено је 16 мотоциклиста.

Дарко Јурошевић, официр у Одељењу саобраћајне полиције ПУ Шабац каже да су у акцији појачене контроле са службеним мотоциклима, као и да имају пресретач који је тренутно на терену.

"Мотоциклисти слабије користе заштитну кацигу. Не поштују саобраћајне прописе, који се односе на вожњу под дејством алкохола, вожњу без возачке дозволе или одговарајуће категорије за ту врсту возила", наводи Јурошевић.

Основан и Савет 

Да учесници у саобраћају буду пажљивији и сачувају животе, у Шапцу је основан и Савет за безбедност саобраћаја у којем су ангажовани и представници мото-клубова у бројим акцијама.

Катарина Тадић из шабачког Савета за безбедност саобраћаја наводи да је тренинг за младе возаче мотоцикала важан како би стекли знања о безбедности саобраћаја.

"Прво што ћемо одржати у наредном периоду, осим наших кампања које су планиране програмом, јесте наша традиционална акција на мото-скупу", најављује Тадићева.

У полицији кажу да акције њихове контроле ремете групе на друштвеним мрежама, али да је и то опомена на опрез.

Апелују на све учеснике у саобраћају да поштују прописе и да посебну пажњу обрате на мотоциклисте.