Читај ми!

Шеклер: Нема разлога за панику, мајмунске богиње се не преносе лако

Мајмунске богиње се не преносе лако, па нема разлога за бригу и страх уколико вирус дође у Србију, каже вирусолог и микробиолог Миланко Шеклер.

Миланко Шеклер додаје да у Европи нема смртних случајева од те болести, и да потпорна терапија и антивирусни лекови делују на адекватан и ефикасан начин.

"Сви оболели колико знам су мушкарци, и то од 20 до 40 година старости, а за одређени број тих мушкараца установљено је да су били у блиском контакту са другим оболелим мушкарцем. Када кажем блиском контакту мислим на хомосексуалност", каже Шеклер.

Када се та чињеница узме у обзир, каже, онда тек има мање разлога за панику и страх.

"Потврђује се оно што сам рекао, остаћу доследан и поновићу тешко се преноси, тешко се људи заражавају, што је добра ствар", рекао је Шеклер.

До сада су потврђена укупно 92 случаја мајмунских богиња у више од 12 држава, саопштила је Светска здравствена организација. Није забележен ниједан смртни случај повезан са том болешћу. 

Данас је и Израел пријавио први потврђени случај мајмунских богиња. Реч је о мушкарцу у тридесетим годинама који се вратио са путовања по Западној Европи. Оболели има благе симптоме болести и налази се у карантину.

Светска здравствена организација саопштава да се испитује још 50 сумњивих случајева. За њих не постоји вакцина, али оне које су коришћене за искорењивање малих богиња су до 85 одсто ефикасне, тврде у Светској здравственој организацији.

Радна теорија полази од навода да је епидемија изазвана сексуалним контактом.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво