Читај ми!

Путујуће дигитално свезнање стиже у најудаљеније краљевачке сеоске школе

Захваљујући мобилним библиотекарима који су стигли до свих крајева на територији општине Краљево, свет савремених дигиталних технологија није више непознат ни ученицима најудаљенијих сеоских школа. Путујуће дигитално свезнање стигло је и у школу "Милунка Савић" у Витановцу.

Школу "Милунка Савић" похађа 200 ученика из Витановца и још три села. Нису та села толико удаљена од Краљева да би ови малишани били ускраћени за модерне дигиталне садржаје као што их имају њихови вршањаци из градске средине.

Јана Поповић, ученица седмог разреда, каже да сви ђаци из одељења имају интернет и да интернета има и у селима и код поште и амбуланте.

Питање је само на који начин што лакше и брже овој деци показати како традиционалне моделе учења преточити у дигиталну форму.

За почетак предшколцима и ученицима првог разреда довољно је показати 3Д моделе цртежа. Они ће их за коју годину користити у настави.

"Краљевачка библиотека је зато и почела рад са оваквим радионицама зато што данашње генерације ђака технологију користе на начин на који су се некада користили традиционални уџбеници и ово је наш покушај да се приближимо њима", истиче мобилна библиотекарка Народне бибилиотеке Краљево Ивана Хренко.

Пројекат Народне библиотеке подржало је министарство културе и информисања још 2019. године. Пандемија коронавируса на кратко је зауставила дигитално описмењавање сеоске деце у околини Краљева.

"Нисмо били у прилици да остваримо све оно што смо планирали у протеклом периоду али смо посетили негде око 20 основних школа што на територији града што у околини", каже Александар Димитријевић, мобилни библиотекар Народне библиотеке Краљево.

Путујуће дигитално свезнање наставиће се и следеће школске године. Циљна група су и издвојена одељења где неретко наставу похађа само један или два ученика као што је у селу Шумарице које је од Краљева удаљено свега пар километара. 

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара