Читај ми!

Када дојава о бомби стигне – како изгледа провера објекта

МУП не располаже претпоставкама да ли је дојава о постављеној експлозивној направи – бомби лажна или права, већ свакој најави приступа озбиљно, сматра да је она права и поступа се у складу са свим донетим процедурама, каже Радојко Царан, помоћник команданта Полицијске бригаде. Грађанима који се затекну у објектима саветује да буду смирени, сталожени, да не праве панику и да поступају по обавештењима надлежних лица.

Радојко Царан је потврдио за РТС да данас није било дојава о постављању бомби на територији Београда, у школама тржним центрима, државним установама, болницама, али да их је у претходна четири дана на стотине послато мејлом.

Истиче да приликом пријаве или најаве да је постављена експлозивна направа у неком објекту или школи, припадници МУП-а хитно излазе на лице места ради обезбеђења објекта и контрадиверзионог прегледа.

Колико може да траје преглед и од чега зависи

Време неопходно да се обави преглед зависи од више фактора, од величине објекта, броја просторија, техничких и других уређаја.

"Комплетно све треба да се прегледа и све зависи од величине самог објекта", наглашава Царан.

Додаје да је претходних дана за преглед мањих објеката било потребно у просеку од 60 минута до два или три сата.

"То све зависи и да ли је евакуација завршена благовремено и да ли је обезбеђено лице места, када припадници МУП-а улазе у објекат и обављају контрадиверзиони преглед. Што се тиче прегледа припадници МУП-а носе заштитну опрему, панцир, шлем, средства и уређаје за вршење тог прегледа, а том приликом су укључени и службени пси", објаснио је Царан.

Наводи да установе, институције државе Србије, имају своје физичко обезбеђење 24 часа током целе године. Међутим, само физичко обезбеђење није довољно него постоји и контрадиверзиони преглед пртљага, људи и свих који улазе да би се заштитио живот људи у тим објектима.

Посебно указује на то да је аеродром специфичан објекат где важе другачији режими, контроле и контрадиверзионе контроле и путника и пртљага, робе, средстава, такође и простора и авиона. Ту су укључене аеродромске службе које имају своју надлежност и сви државни органи који су надлежни за безбедност и путника и авио-превоза у Србији.

МУП не располаже претпоставкама

Наглашава да МУП не располаже претпоставкама да ли је дојава лажна или је права. Истиче да свакој најави приступају озбиљно и сматрају да је права направа и поступа се у складу са свим донетим процедурама.

Тек након завршетка контрадиверзионог прегледа неког простора и ако се утврди да не постоји експлозивна направа или неко формацијско средство или бомба, могу да кажу да је дојава лажна.

Шта кад је дојава права

Царан објашњава и да, ако се приликом прегледа уочи нешто сумњиво, да подсећа на неку експлозивну направу или бомбу, поступају припадници који су посебно обучени за те послове уз коришћење специјалне заштитне опреме, уређаја специјалних средстава и службених паса у складу с процедурама.

Грађанима који се затекну у објектима или у неком простору саветује да буду смирени, сталожени, посебно да не праве панику, јер она ништа добро не може да донесе, да поступају по обавештењима надлежних лица и обезбеђења у тим објектима и налозима припадника МУП-а.

Такође, наводи и да сваки грађанин који у тим ситуацијам има неке личне ствари, ташну или нешто друго, треба приликом евакуације објекта да их понесе са собом, јер приликом прегледа све што није под надзором сматра се да је сумњив предмет.

"Претпоставка је да баш у том неком ранцу, торби може да постоји експлозивна направа", наводи он.

Упозорава грађане да ако наиђу на неки предмет остављен без надзора, да не одговара том амбијенту и да се не зна одакле потиче, да га не дирају већ да прво позову полицију или надлежне службе у тим објектима, јер је то сумњив предмет.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи