Читај ми!

Епархија рашко-призренска тражи ефикасну владавину права за СПЦ и њен верни народ на КиМ

Епархија рашко-призренска изражава дубоку забринутост због непоштовања одлуке Уставног суда у Приштини који је 20. маја 2016. године правоснажно и коначно потврдио власништво манастира Високи Дечани на простору од 24 хектара земље која окружује манастир.

"Годинама смо сведоци отворене опстукције владавине права, као и бројних неодговорних и провокативних изјава приштинских званичника, које нимало не доприносе стабилности и помирењу на простору Косова и Метохије и подстичу етничку и верску нетрпељивост према нашој цркви као најстаријој верској институцији на овом простору", наводи се у реакцији Епархије рашко-призренске.

Однос упорног кршења имовинских права СПЦ од стране косовских институција, уз велики број пљачки и напада на њене храмове, од којих већина није истражена, нити су починиоци приведени правди, "јасно показује да косовске институције нису ни вољне нити у стању да поштују своје сопствене судске одлуке и пруже адекватну правну заштиту за српску православну баштину на Косову и Метохији".

"Епархија рашко-призренска још једном апелује на међународне институције и дипломатске представнике у Приштини да учине све што је у њиховој моћи да се за Српску православну цркву и наш верни народ на КиМ успостави ефикасна владавина закона, права, као и поштовање људских права, верских слобода и идентитета СПЦ и њених светиња на Косову и Метохији", истиче се у саопштењу Епархије.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво