Читај ми!

Резерве крви зависе од сваког од нас, др Родић упозорава да је лето осетљив период

Др Ивана Родић из Института за трансфузију крви рекла је да су резерве крви стабилне, али недостају резерве одређених крвних група попут 0+ и А+, али и А-, 0- и Б-. Објаснила је ко може и када да даје крв и како да се грађани понашају после давања крви.

Није ретко да нас Институт за трансфузију крви Србије обавештава да су резерве крви смањене и да би добровољни даваоци требало да се одазову некој од акција које Институт организује. Што нам је лето ближе, хуманост је све важнија. Многи ће на одморе, а то утиче на резерве крви и број добровољних давалаца.

Гошћа Јутарњег програма Др Ивана Родић из Института за трансфузију крви рекла је да су резерве крви стабилне, али недостају резерве одређених крвних група попут 0+ и А+, али и А-, 0- и Б-. Напомиње да је током ове недеље прикупљено 1.200 јединица крви, а оптимум је 1800.

Позвала је све компаније које нису успоставиле сарадњу са Институтом за трансфузију да им се јаве, јер што више компанија и појединаца се одазове, резерве крви ће бити веће.

Позвала је и све здраве грађане од 18 до 65 година да дају крв јер, како каже, не постоји разлог да то не учине.

"Лето јесте осетљив период. Очекујемо више путовања и више промета на путевима што повећава могућност већег броја саобраћајних несрећа, важно је да се обезбеде резерве и за овако ванредне ситуације", нагласила је.

Према њеним речима, 18 година организује се летња кампања и то је симболично надметање градова и општина за тутулу "Шампион солидарности".

Ове године биће промовисан и регистар давалаца костне сржи.

Објаснила је да особа која жели да да крв мора да буде потпуно здрава, да није имала хируршку интервенцију и, пошто је период алергија, да нема симптоме алергије и да није ни на каквим испитивањима.

Додала је да жене могу да дају крв на 16 недеља, а мушкарци на 12 недеља.

"Значајно је да се два сата после давања крви не скида завој са руке, да се узме већа количина течности и да се пар сати не запали цигарета и не узима алкохол и да се прескочи тежак тренинг или физички напор током тог дана", напоменула је Родићева.   

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи