Читај ми!

Боље у породици него у институцији, хранитељи у Србији све чешће се одлучују да усвоје децу 

О малишанима који из неког разлога остану без родитеља и дома у Србији најчешће брину хранитељи. Стручњаци кажу да им је боље у породици него у институцији. На тај начин збринуто је око 5.000 малишана. Мање од половине врати се да живи са биолошким родитељима, али зато се хранитељи све чешће одлучују да усвоје децу о којој брину.

Весна и Срђан Симовић из Мрсаћа код Краљева примили су у свој дом Илону, када је имала свега три месеца. Подизали су је као своје дете.

Одлуку да је усвоје, донели су када је напунила три године и када су им из Центра за породични смештај и усвојење најавили да би је дали другој породици. 

"Мој и осећај моје породице је као да сам је родила. Није 'као', него да сам је родила", каже Весна Симовић, хранитељица. 

Хранитељ Срђан Симовић наводи да су заједнички, супруга, ћерка и син, донели одлуку и поднели захтев да је усвоје, што се и остварило. "На нашу срећу и надам се и њену", каже Симовић. 

Фотографије са крштења у сеоској цркви, породичних прослава и окупљања, показују са колико љубави и поноса је дете примљено у нови дом.

Илона сада има 12 година. Каже да има много браће и сестара, јер су са њом у кући још три девојчице које су на хранитељству. 

"Моја мама се бави хранитељством. У своју кућу је пустила много деце на смештај. Сви се слажемо. Једнаки смо. Дружимо се и сви смо породица", каже Илона. 

Осим своје, Весна и Срђан су збринули још осморо деце. Удружење хранитеља "Сунцокрет" из Краљева доделило им је плакету "Милунка Савић" за све што су урадили за децу.

Њихов пример следе и друге породице. 

"Већ ове године, имамо троје деце у поступку усвојења управо од њихових хранитеља, што упућује на закључак да мотивација за бригу о деци није само инструментална", каже Зорица Видић из Центра за породични смештај и усвојење. 

У Краљеву постоје 83 хранитељске породице које брину о стотридесеторо деце. Потребе су веће, а и жеље да што више малишана буде трајно збринуто.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво