Читај ми!

Дојаве о бомбама у школама – има ли образовни систем "план Б" за одржавање наставе

Око 200 школа широм Србије није могло да реализује наставу због дојава о бомбама у протеклих неколико дана. До краја школске године остало је месец дана, а родитељи и ученици су забринути и због безбедности, али и због поправљања оцена и полагања матурских испита.

Због дојава о бомбама у школама забринути су и ученици и родитељи, нарочито пошто је до краја школске године остало нешто више од месец дана, а ближе се и матурски испити.

Дарко Егер, директор ОШ "Кнегиња Милица" и руководилац Актива директора основних школа Новог Београда, рекао је да је због дојава био забринут и као родитељ и као директор школе, али пошто су се брзо појавиле информације да је реч о лажним дојавама, ситуација се, навео је, релаксирала.

Објаснио је да је школи у којој је директор мејл са дојавом о бомби стигао око пет ујутру.

"Деца нису ни ушла у школу. Заједно са својим одељенским старешинама и запосленима били смо ван школског објекта. Одређен део деце био је и ван дворишта школе, тако да смо на тај начин поступили", навео је Егер.

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, рекао је да још није направљен ниједан план, пошто сваког дана има све више дојава о бомбама, као и да су родитељи и деца забринути због поправљања оцена, али и због завршетка школске године.

Објаснио је да онлајн настава не значи ништа, због тога што су поједини ученици трогодишњих школа слабог материјалног стања и немају приступ интернету.

Саговорници су се сагласили да би једно од решења могла да буде и настава у природи, али да тада настаје проблем са коришћењем тоалета.

Контрадиверзиона врата, камере – шта је најбоље решење 

Говорећи о употреби контрадиверзионих врата, Дарко Егер је навео да би то могло да буде решење у објектима који имају мање улаза и у којима постоји дефинисани протокол претреса.

"За школске објекте то свакако може да буде проблем због ове две ствари. Школски објекти су места кроз које дневно пролази јако велики број људи. Наша школа има 1.100 ђака, то је 2.500 родитеља, законских старатеља, да не кажем 5.000 са осталом родбином. Сви они пролазе, не само кроз школу, јер је последњим дописом Министарства одређено да нема више уласка у школу, али свакако пролазе кроз двориште школе", рекао је директор ОШ "Кнегиња Милица".

Милорад Антић је напоменуо да су потребне камере, које, како је навео, у великом броју школа не раде.

"Друга ствар је обилазак дежурне полиције која шета деловима Београда, да обилазе више пута школе, па након тога и ноћни чувар, зашто да не. Ноћни чувар који би на неки начин био регулисан од 22 до шест сати ујутру, да би то на неки начин било решење", истакао је Антић.

Дарко Егер је објаснио да школа може да издаје само документе који су прописани законом, али да није проблем да оним родитељима, који су морали да изађу са посла да би дошли по дете, дају неку врсту објашњења.

Школски систем иде из кризе у кризу. Милорад Антић је оценио да ће деца због околности изазваних пандемијом, али и због дојава о бомбама, изаћи из школе са мање знања и да ће наставници морати више да се труде како би им вратили радну дисциплину.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи