Читај ми!

Борба против буке из кафића – како до мирног сна

Са првим зрацима сунца, у Београду су и овог пролећа почеле да ничу баште угоститељских објеката. И док кафићи и клубови шире своју делатност на јавном простору, грађани се често жале да остају без тротоара, зелених површина, па и паркинг места, којих иначе нема довољно. Мир им ремети и бука која из њих долази, посебно ноћу.

Начелник Комуналне милиције Београда Иван Дивац, гостујући у "Магазину" на Првом програму Радио Београда, рекао је да су, од када је почело топло време и отварање башта, за њих посебан изазов поједини неодговорни угоститељи који не поштују Закон о заштити од буке.

Напомиње да би грађани требало да разумеју да град нема довољан број комуналних милицајаца који би у исто време могли да обиђу све спорне локације, али да то не значи да служба неће поступати по свакој пријави.

Једна од најкритичнијих зона због којих је, према тврдњама надлежних, донет нов Закон јесте Цетињска улица у којој, због бахатих угоститеља, станари зграда годинама нису могли мирно да спавају. Случај је стигао и до Стразбура.

Дивац тврди да се ситуација драстично променила набоље. Уједно позива новинаре да провере истинитост његових речи. Он појашњава и да циљ није угасити угоститељство у Београду, али да јесте да становници главног града живе нормално.

На примедбу да смо сви сведоци да поједини локали настављају да раде по старом, само неколико минута након изрицања казне и сумње да је реч о повлашћеним власницима, Дивац је изричит у тврдњи да заштићених нема.

Међутим, признаје да је могуће да постоје пропусти, али да је за њих задужена нова Јединица унутрашње контроле која проверава шта и како патроле током ноћи раде. "Неки људи су због злоупотреба трајно избачени из службе", каже начелник.

Сматра да казне нису мале – за прекорачење радног времена су 150.000 динара за правна лица, а за прекорачење дозвољеног нивоа буке 300.000 динара. "Нажалост, чињеница је да има људи који могу у току једног дана да зараде много већу суму новца од ове коју плаћају", додаје.

Дивац подсећа на још једну одредбу у Закону која омогућава Комуналној милицији да одузме уређај са којег се емитује музика.

"Могу да обећам да ћемо предузимати и ове мере према свакоме ко не жели да се доведе у ред. Правила су јасна, радно време угоститељских објеката у стамбеним зградама је од шест сати ујутру до поноћи радним данима, а викендом до један сат иза поноћи. Музика ни у једном тренутку не сме да пређе дозвољену границу, што значи да станари не треба да је чују", поручује Дивац.

За сваки квадратни метар који заузму својим столовима и сунцобранима, угоститељи су морали да испуне услове – да башта заузима само површину испред угоститељског објекта, у случају да је дужа и шира мора се тражити сагласност комшија, да не буде постављена у нишама за паркирање или станици превоза, испред киоска, или у делу Кнез Михаилове улице код Калемегдана. Уколико се ради о башти на простору заштићене културно-историјске целине, потребне су додатне дозволе Завода за заштиту споменика.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво