Читај ми!

Школе имају план евакуације; Пашић за РТС: Деца не смеју бити ничија политичка мета

Од укупно 258 основних и средњих школа у Београду, дојаве о бомбама стигле су на чак 173 школске адресе. Још трају провере, па је данас у 49 основних и 21 средњој школи у Београду онлајн настава, рекао је за РТС помоћник министра просвете Милан Пашић.

Иза нас су два дана лажних дојава о подметнутим бомбама у школама, тржним центрима, на мостовима и бројним другим објектима и установама. Претећи мејлови стизали су на стотине адреса. Контрадиверзионе екипе, кажу у МУП-у, проверавају све наводе.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Милан Пашић, помоћник министра просвете, каже да то није први пут, последње недеље априла у 23 средње школе су стигле дојаве о бомбама, затим у студентским центрима, а у понедељак је био незабележен случај.

Након провера које су урадиле контрадиверзионе јединице, у 100 посто прегледаним школама није било бомби, деца су безбедна, повећао се степен опрезности, напомиње Пашић.

Школа поред прописаних области образовања реализује и прописе из других области јавних служби. Директори као одговорна лица знају процедуру, одлична је била реакција директора и запослених почевши од евакуације и даље комуникације са надлежним институцијама, указао је помоћник министра просвете.

Колико траје евакуација

Пашић каже да постоји план евакуације, прописан актом установе и зна се које одељење, односно која група са којом излази, где се сакупљају у дворишту. Након тога пријављује се полицији, директор излази последњи из школе, деца се упућују у неки безбедни простор, парк у близини, а позивају се и родитељи.

У 4.40 било је неколико различитих мејлова. Директори су разговарали ујутру са запосленима, деца су сачекала испред, каже Пашић.

Колико школа данас ради

Пашић напомиње да 96 одсто основних и средњих школа ради по непосредном моделу у Србији.

Што се тиче Београда, бројеви се мењају из часа у час. Информација од синоћ у 22 сата је да се настава у 49 основних и 21 средњој школи реализује по трећем моделу, путем наставе на даљину, изнео је Пашић податак.

Тако је у Вождовцу синоћ пет школа прегледано, а остало је још пет, подаци се мењају.

"Ми смо у 34. наставној недељи, остало је око 10 одсто наставне године, близу смо краја. Ове године смо имали 95 одсто непосредне наставе, узимајући у обзир корону, јуче је била ситуација у студентским домовима у вези са пријавама, у школама није било", каже Пашић.

Провера студентских домова

"Постоје људи који су запослени у домовима, све процедуре регулисане су актима МУП-а, контрадиверзиони преглед и процедура када се долази, службеници са опремом – од квадратуре објекта зависи и време потребно да се изврши процена", објаснио је Пашић.

Студенти су на прописаној дистанци.

Одговарајући на питање да ли се због новонастале ситуације нешто мења у систему безбедности школа, Пашић каже да се то већ ради, само ће се више подићи позорност.

Имамо у школи устаљене процедуре, шта раде техничка лица, да ли домар ујутру обилази двориште, навео је примере.

Сигурно да су директори подигли тај ниво, рекао је Пашић напомињући да се не зна да ли ће  бити пријава.

Настава онлајн се несметано одвија, то је сад нормална ситуација, каже он.

Похвалио је комуникацију директора у ситуацији када је једна школа прегледана а друга није у истој општини.

Врста психолошког рата

Не може се нешто генерализовати. Надамо се да ће ово престати. Тужилаштво, БИА, МУП раде послове из своје надлежности, упућени смо једни на друге. Сви се труде да без панике не дозволе да се додатно нешто закомпликује, рекао је Пашић.

Стручњаци оцењују да је ово врста психолошког рата. 

Пашић каже да је ситуација веома непријатна. Битно је да ми својим примером и понашањем, ко је у директном контакту са ученицима и родитељима, објаснимо ситуацију, да се укаже шта је то што је потенцијални проблем. Наш народ ће изаћи још снажнији, рекао је Пашић.

Према његовим речима, свако обавља посао из своје надлежности.

Ово је нешто нечувено, деца не смеју бити ничија политичка мета, апелујемо да се окану активности, каже Пашић.

"Ово је непријатан догађај. Имали смо корону, сада ово, верујем да ће нас ово само ојачати", закључио је Пашић.