Матурско вече само што није, ко треба да брине и чува децу на прославама

Прослава матурских свечаности ускоро креће. У компликованим околностима безбедност деце захтева озбиљну пажњу. У општини Вождовац одржан је и састанак о томе. На коме је да брине и чува децу на прославама матуре?

Две године провели су без прослава, зато предстојеће матурско вече једва чекају. Пошто су већ одабрали локацију, једну установу културе, у шали кажу да ће се те вечери понашати културно. 

"Та једна ноћ би ми много значила, то ће да буде последњи пут да ћу да се видим са тим другарима, ко зна кад ћемо следећи пут да се видимо", каже каже Растко Вуковић из ОШ "Скадарлија".

На матури треба да се понашамо исто као и у школи, каже Сандра Пашић из ОШ "Скадарлија".

"Ми смо хтели да идемо на екскурзију али се то није десило, па ми је врло значајно да то вече будемо заједно са нашим пријатељима", Гаврило Бајевић из ОШ "Скадарлија".

Екскурзије и матурске вечери највећи су безбедносни изазови током школске године, слажу се сви, директори, професори, родитељи. Важна је добра организација и обезбеђење. Први пут ове године имаће и посебно предавање. 

"Оно што је битно за матурско вече јесте безбедност пре свега, постоји читав низ провера које се обављају на самој матурској вечери, чак и непосредно пре почетка матурске вечери постоје неке безбедносне провере. Са друге стране, ради се едукација, ове године смо се договорили са полицијом, они ће имати предавање", каже Ненад Тодоровић, директор Геолошке и хидрометеоролошке школе "Милутин Миланковић".

У општини Вождовац, на којој има чак 16 основних школа, одлучили су да прикупе податке о свакој матурској прослави и разговарају са власницима угоститељских објеката.

"Опет треба подсетити да се не служи алкохол малолетним лицима, да њихова обезбеђења не могу да заводе ред међу малолетницима, већ да треба да позову МУП. Хоћемо да знамо само попис када се дешавају прославе, знао где се окупљају деца, треба да будемо ту и ми и родитељи и држава и да заједно спречимо било какав проблем, да их сачувамо", каже Ивана Томић Илић, председница ГО Вождовац.

Први школске клупе напуштају матуранти гимназијалци, 27. маја, 3. јуна ученици завршних година средњих стручних школа, мали матуранти 10, а остали 24. јуна.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво