Протест резервиста испред Владе

Резервисти из Крушевца и Треће армијске области поново су протестовали испред Владе Србије због неисплаћене разлике ратних дневница. Ратни ветерани у Ваљеву прекинули седницу Градске скупштине.

Делегација ветерана из бивше Треће армијске области, који траже исплату увећаних ратних дневница, разговарала је са саветником премијера Србије Душаном Рудићем од којег је затражила да се организује састанак са председником Владе.

Члан Јединственог штрајкачког одбора Треће армије Велимир Милошевић рекао је агенцији Бета да су Рудићу пренели да очекују да се састанак одржи најкасније до среде, 11. марта, а да ће, у случају да се то не догоди, резервисти радикализовати свој протест.

Милошевић није прецизирао шта би радикализација протеста могла да подразумева, али је рекао да су ветерани огорчени понашањем Владе Србије.

Резервисти са подручја Треће армије траже да им буде исплаћено по 3.500 динара по дану за оне који су били на Косову током сукоба 1999. године, а по 1.750 динара по дану за оне који су били ван Покрајине.

Они траже да им се та разлика исплати по истом принципу као што је крајем претпрошле године исплаћено топличким резервистима који су тада добили по 200.000 динара у просеку и тај износ им је исплаћен у шест једнаких месечних рата.

Ветерани више од годину дана траже да се реши питање исплате разлике ратних дневница, а за то време су више пута штрајковали глађу и протестовали у Београду и другим градовима.

Ветерани прекинули седницу ваљевске Скупштине

Група ратних ветерана прекинула је седницу Градске скупштине у Ваљеву, заузела говорницу, а председник локалног парламента Предраг Лучић је прогласио паузу.

Љубомир Брадић, вођа сталних протеста ветерана, започетих новембра 2008. године, са скупштинске говорнице је вређао Социјалистичку партију Србије и њене одборнике, оптужујући их да су против исплате ратних дневница ветеранима за учешће у ратовима у бившој СФРЈ.

Одборници СПС-а су напустили скупштинску салу после чега је Лучић прекинуо седницу.  Брадић и још двојица ветерана после тога су сели на места чланова председништва градске скупштине и казали да неће дозволисти наставак седнице.

Ратни ветерани у Ваљеву предали су Општинском суду 1.600 тужби против државе због неисплаћених дневница и по првим пресудама те тужбе су прихваћене уз образложење да се заступник тужене стране није појавио на главним претресима.

Ветерани су у међувремену, на ванредној изборној скупштини, преузели и вођење Удружење бораца ратова од 1990. године, а нови председник је Брадић.

Група оснивача тог удружења је оптужила Брадића и његове истомишљенике да су на незаконит начин преузели вођење Удружења бораца.

Они, такође, тврде да су многи од тих који су тужили државу наплатили учешће у ратним операцијама, те да се тај новац дугује само онима из Ваљева који су били на Косову и који своје судске спорове воде мимо Брадићевог удружења.

Ти ветерани оптужују групу грађана "Победа за Ваљево" која има два мандата у градској скупштини да организује Брадићеве протесте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво