Читај ми!

Нови српски трактор ускоро на њивама, колико кошта и које су предности

Србија је, након приватизације и гашења, остала без производње домаћег трактора. На њивама од јесени би требало да се нађе нови српски трактор "Мајевица 90": резултат је двогодишњег рада 10 инжењера, а 80 одсто делова производе домаће компаније.

Процењује се да у Србији има око 450.000 трактора, од којих је чак 80 одсто старије од 20 година. Многи су произведени још у Југославији у ИМТ-у и Раковици.

Два таква ИМТ-а, готово двоструко старија од њега, има Миљан Катић из Бездана.

"Савршено обављају послове површинске сетве, прскање, међуредно култивисање", каже Катић. Истиче да му је, ипак, потребан трактор за обраду тешких земљишта.

Какав је српски трактор

Баш један такав са 90 коњских снага, у којем је све осим мотора и мењача домаће производње, ускоро ће се производити у бачкопаланачкој фабрици.

"У нашој фабрици урађено је 1.370 позиција. У кооперацији са 'Првом петолетком' успели смо да освојимо комплетну хидраулику, пнеуматику и кочиони систем. Трудимо се да повећамо број компоненти које су произведене у Србији", објашњава Страхиња Стојановић, конструктор домаћег трактора.

Која је цена 

Колико ће коштати, тешко је проценити, јер цена метала на светском тржишту расте из дана у дан. Обећавају да ће бити јефтинији од конкуренције, а смислили су и неуобичајен начин плаћања.

Радован Комад из "Мајевице" објашњава да ће модел функционисани независно од субвенција.

"Подразумева се да ће се трактор и пет прикључних машина добити у исти дан. Платиће свега 20 одсто вредности пакета. У наредне четири до пет година ће плаћати остатак рата, у новцу или житарицама", каже Комад.

Увоз и еколошки стандарди  

Стручњаци упозоравају да Србија увози половну пољопривредну механизацију, која често не одговара најновијим еколошким стандардима.

Проф. др Александар Седлар са Пољопривредног факултета у Новом Саду истиче да не можемо да очекује да је половна прскалица која наноси пестициде – исправна.

"Када кажемо плугови, дрљаче, неко ће рећи – то је гвожђе. Да, али то је одбачено гвожђе. Добијамо нешто што је застарело, уместо да идемо у корак с временом", наводи Седлар.

Да је пољопривредницима потребна нова механизација, показује и податак да су само у првом кварталу прошле године на увоз потрошили 33 милиона евра. Вредност домаће производње, истовремено, била је око три милиона.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво