Читај ми!

Обележавање сто година од уједињења СПЦ у Сремским Карловцима

Црквено-народним сабором у Сремским Карловцима овог викенда ће бити обележено сто година од васпостављања Српске патријаршије, односно уједињења покрајинских у Српску православну цркву. Обележавају се и 174 године од Мајске скупштине, када су ударени темељи данашњој Војводини.

На истом месту, као и пре 100 година, обновљен је трон на коме је седео први патријарх уједињене цркве, архиепископ београдски и митрополит Србије Димитрије. 154 године пре тога, српски народ је без јединствене цркве и њеног поглавара.

Након што су Турци 1766. године укинули Пећку патријаршију настају покрајинске цркве, а православни Срби расејани су у шест црквених области.

"Оне су се саме по себи руководиле. Није било заједничарења, нису имали поглавара цркве. Тамо где је поглавар цркве, тамо је јединство", каже владика Василије, епископ сремски.

Стварањем Краљевине СХС, стекли су се услови и за уједињење цркве.

Епископи свих црквених области окупљају се на четири конференције. У Сремским Карловцима, на Дан Сабора Срба светитеља, у недељу 12. септембра 1920. године, проглашавају уједињење СПЦ и њено уздизање у степен патријаршије.

Карловачка митрополија изабрана је за овај догађај, јер је један од најјачих стубова разједињење цркве, са посебним степеном аутономије и својим патријарсима.

Зато је било логично да се у Патријаршком двору, који је изграђен 1894. године устоличи нови патријарх и да се прогласи уједињење Српске православне цркве.

Патријарх је устоличен и у Београду, а затим и 1924. године у Пећкој патријаршији, уз присуство Александра Карађорђевића, једног од иницијатора уједињења.

Пре овог чина и њему, али и обновљеној СПЦ, било је потребно признање и других цркава.

"Прва у том процесу била је Цариградска патријаршија. Одговарајућим документом, који се зове Томос, она је прихватила ту нову стварности", објашњава Јован Милановић, ректор Богословије у Сремским Карловцима.

Томос је стигао 1922. године и зато ове године СПЦ обележава два значајна датума: проглашење патријарха, које је било одложено 2020. године због пандемије, и чекања Томоса. 

"Сада је императив да се мало окупимо бар у причи, али и у срцу и вери која нас је једина очувала кроз векове", поручује владика Василије, епископ Сремски.

Скуп у недељу планиран је на највишем црквеном и државном нивоу.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи