Читај ми!

Протест радника "Фијата" у Крагујевцу, министарка: Тражићемо најбоље решење

Део запослених у крагујевачком "Фијату" протестовао је испред фабрике. Незадовољни су понудом пословодства да буду упућени на двогодишњи рад у једну од четири фабрике групације "Стелантис" у Европи. Уколико се не одлуче на тај корак, како кажу, следи им отказ. Министарка привреде Анђелка Атанасковић поручује да ће тражити најбољу солуцију за раднике.

Скуп је организовао Синдикат Независност за који ова понуда значи "крај фабрике и удар на Крагујевац".

Радници кажу да је главни циљ протест очување радних места до почетка производње новог модела аутомобила на електрични погон у "Фијатовој" фабрици у Крагујевцу или достојанствене отпремнине.

У разговору са градоначелником Крагујевца Николом Дашићем договорено је да у понедељак заједно оду у Београд на састанак са представницима ресорних министарстава.

"'Фијат' нам је у једној штурој објави коју су нам менаџери прочитали крајње лицемерно објаснио да ће они бити наш најбољи другар приликом новог запошљавања у неким новим компанијама. Дакле, понуђена су само два излаза из ове ситуације. Не постоји трећи где би радници који се не изјасне за прве две ставке на пример могли да остану на неком плаћеном до производње новог модела у наредне две године", каже Игор Анђић, потпредседник Синдиката Независност у "Фијату" у Крагујевцу.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић поручује да "имамо један проблем да услед великог броја полуинформација и недостатка информација се створила паника код запоселних да ће фабрика бити угашена и да ће сви добити отказ, ко не прихвати одлазак у иностранство".

"То је према информацијама које имам далеко од тога да постоји таква могућност да се тако нешто деси. На крају крајева, не би Влада Републике Србије дозволила да се било шта тако деси, не би Град Крагујевац, то је за нас јако значајна ствар", додаје Дашић. 

Представници Самосталног синдиката крагујевачког "Фијата" упутили су се за Београд, где ће се, како су изјавили за РТС, данас састати са министарком привреде Анђелком Атанасковић и министарком за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Даријом Кисић.

Овим поводом смо контактирали и менаџмент компаније, који се још није огласио.

Атанасковић: Понуда радницима није из уговора државе и "Стелантиса"

Министарка привреде Анђелка Атанасковић каже да актуелна понуда коју је руководство "Фијата" упутило радницима није део недавно потписаног уговора са "Стелантис групом" у вези са производњом електричног аутомобила у Србији.

Навела је да се производња електричног аутомобила очекује средином 2024. године, те да је у надлежности менаџмента "Фијата" у Србији одлучивање о статусу радника, док се хале сређују за увођење нових машина.

Министарка је истиче да је синоћ чула за незадовољство радника у Крагујевцу и данашњи протест и рекла да је државни секретар Министарства активно укључен у разговоре који су у току.

"Гледаћемо да нађемо најбољи могући начин, да нађемо најбољу солуцију за раднике. Нова фабрика ће да се ради, то је велики успех", рекла је министарка.

Указала је да држава није никада оставила ни раднике "Геокса" у неприликама и да ће и сада урадити најбоље што може.

Како каже, нето годишња зарада која је понуђена радницима да прихвате посао у другим европским земљама је и до три пута већа од онога што примају у Србији.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво