Читај ми!

Ближи се мала матура и упис у средње школе, у петак пријемни за специјализоване школе

У наредним данима је много обавеза пред ђацима. Ближи се мала матура и упис у средње школе. У избору школе и оно што може ученика усмерити на праву страну, јесте неки афинитет, разговор са родитељима, као и професионална оријентација која се ради у у школама, каже Милош Благојевић, помоћник министра просвете за средње образовање.

Пролећни распуст је завршен, ближи се крај школске године и мала матура. У наредним данима је много обавеза пред ђацима.

Милош Благојевић, помоћник министра просвете за средње образовање, рекао је за РТС да у петак, 13. маја, почињу пријемни испити за све ученике који планирају да упишу специјализована одељења у гимназијама и уметничким школама.

"Следећа два викенда су веома битна за ученике који желе да упишу ове школе. Потребно је да добро ураде пријемни, сваки уложени рад даће неки резултат што ће бити измерено бодовима и неким знањем касније", рекао је Благојевић.

Навео је да је за 5.000 места пријављено скоро 7.000 ученика.

Према његовим речима, у избору средње школе, ученика на праву страну могу усмерити афинитет, разговор са родитељима и професионална оријентација која се ради у школама. 

"Веома је важан разговор са породицом где се заједнички доносе одлуке", рекао је Благојевић.

Највеће интересовање је, наводи Благојевић, за гимназије и ту је највеће притисак у Београду.

Највећи број ученика конкурише за билингвална одељења у Десетој гимназији и Гимназији "Јован Јовановић Змај" у Новом Сад, истиче Благојевић и додаје да је ту на једно место конкурише петоро ученика.

На констатацију да све више ученика узима приватне часове, Благојевић каже да су ти часови и у једном тренутку постали тренд и код родитеља и код ученика.

"Имамо на РТС-у припремну наставу, постоје збирке задатка претходних тестова, имамо  искуство претходних генерација колико је потребно бодова, имамо цео систем који функционише и који пружа довољну добру подршку за избор и упис жељене школе", каже Благојевић.

"Али, увек имамо и личну мотивацију која је пресудна у оваквим ситуацијама, где ученик мора да види колико му је бодова потребно за упис и да зна који ниво знања треба да достигне", рекао је Благојевић.

Завршни испит за ученике осмог разреда одржаће се од 27. до 29. јуна.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара