Читај ми!

Меморијални центар Старо сајмиште би ове године могао да дочека прве зграде

Меморијални центар Старо сајмиште би ове године могао да дочека и прве објекте. Радови ће, како РТС сазнаје, почети од централне куле некадашњег сајма.

Међу малобројним сведоцима злочина на новобеоградсој обали Саве је Естер Бајер. Рођена је у логору који је преживела захваљујући стрицу, који је радио у логорској болници и успео да је прокријумчари у кутији ципела.

"У седмом месецу ме је родила са 900 грама, сви су се окупили око ње, срећа што је била ноћ, два сата ујутру, сви спавају, сви су се скупили да се то не чује", прича Естер Бајер.

Логор првобитно није био планиран за ликвидације, али је смрт на Старом сајмишту била присутна.

"Услед лоших услова, посебно незапамћено оштре зиме, река је била залеђена, људи су доведени у хладне просторије, храњени су слабо, нису могли да понесу топле ствари", указује историчар Раде Ристановић.

Историчар Милан Кољанин наводи да је Старо сајмиште било место мучења, људи су убијани батинама, исцрпљени су били, одвођени у мађарски павиљон, где су убијани хладним оружјем.

Пре две године донет је дуго чекани закон о Меморијалном центру Старо сајмиште, ове године изабрано је руководство које ускоро најављује и прве видљиве потезе.

Закон предвиђа две музејске целине, једну посвећену првој фази логора, односно јеврејском логору Земун, и другу посвећену прихватном логору у којем су већину чинили Срби.

"Један ће бити у Спасићевом, други у италијанском павиљону. Прва зграда с којом почињемо је централна кула, где треба да се сместе канцеларије Меморијалног центра у један део, а други део да буде простор за изложбе, за едукационе намене", каже Кринка Видаковић Петров, в. д. директорка Меморијалног центра Старо сајмиште.

"Потребно је пре свега због нас, али и због оних који тек треба да буду рођени, да наше жртве не негирамо, да их не обесмишљавамо и да њихова гробна места чувамо достојанствено", наглашава Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида.

Пре свега тога следи решавање имовинско-правних односа за простор који би требало да преузме Меморијални центар. Док се то чека, Меморијални центар добиће сајт на којем ће бити доступне информације о логору и покушајима да се он сачува од заборава.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се