Читај ми!

Др Радловић: Нови тип хепатитиса код деце, опрез - да, паника - не

Нови тип хепатитиса код деце, који се шири Европом, још једна је изненађујућа и крајње необична инфекција чији се узрок још не зна, изјавио је професор Медицинског факултета и дечји гастрохепатолог др Недељко Радловић. Прецизира да се хепатитис, када су вирусне инфеције у питању, лечи мировањем - то је златно правило.

Др Недељко Радловић је, у емисији Магазин на Првом програму Радио Београда, навео да то обољење - још увек недовољно познато, код 10 процената оболеле деце изазива тешко оштећење јетре које захтева и њену трансплантацију.

Узрочник новог типа хепатитиса, а на основу иницијалних истраживања, јесте један од сојева типа аденовируса - а има их у преко 100 различитих варијанти, каже проф. Радловић и указује да сој 41 - о коме се конкретно ради, код деце изазива дијареју која обично прође без компликација.

Међутим, у овом тренутку, нејасно је због чега Ф варијанта соја 41 код једног броја деце изазива тежа обољења јетре.

Према његовим речима, у неких 50 одсто случајава новог хепатитиса код оболеле деце констатована је поменута варијанта адено вируса (Ф варијанта соја 41), код једног броја оболелих утврђено је присуство корона вируса, а има случајева у којима пацијент има истовремену инфекцију и корона и адено вирусом.

Ипак, повезаност овог типа хепатитиса са вакцинацијом против ковида-19 није доказана.

Узроци хепатитиса 

Радловић објашњава да су узроци хепатитиса - запаљења јетре, бројни - најћешће су то вирусне инфекције, али и бактеријске и паразиталне. Постоји и токсични хепатитис, као последица конзумирања неких медикамената. Парацетамол, на пример, у високој дози, може да оштети јетру, па чак и да доведе до потребе за  трансплантацијом.

Код аутоимунског хепатитиса различити - углавном непознати, агенси окрећу одбрамбену снагу организма против самог себе, уместо да га штите.

Жутица, према речима Недељка Радловића, најчешће је узрокована хепатитсом и показатељ је тешког оштећења јетре. Око 25 процената нормалне функције јетре довољно је да задовољни основне потребе организма.

Ако оштећење пређе ту границу долази до попуштања функције јетре, од тога пати цео организам јер је јетра орган са највећим бројем функција.

Који су симптоми 

Симптоми сваког, па и новог новог типа, хепатитиса су: губитак апетита, малаксалост, лако замарање, често и повраћање. У каснијим фазама, када дође до озбиљнијег оштећења јетре, јавља се жутица, наглашава професор Радловић.

Додаје да њој може да претходи температура, затим бол у трбуху - код мање деце у зони пупка, а код веће под десним ребарним луком. Родитељи би требало да погледају и беоњаче код деце јер се тако најлакше препознаје жутица.

Тамна мокраћа и блеђа столица такође су симптоми. До заражавања - ако је о аденовирусу као узорчнику реч, долази као и код заразне жутице: директним и индиректним контактом, загађеном храном и водом, предметима упитне чистоће.

Мере превенције 

Изолација и дистанца основне су мере превентиве, јер се аденовируси преносе капљичним путем, директиним и индиректним контактом, путем хране, загађене воде...

Радловић прецизира да се хепатитис, када су вирусне инфеције у питању, лечи мировањем - то је златно правило. Мировање не подразумева континуирано лежање, већ поштеду од физичког напора.

Оброци морају бити чешћи, али и количински мањи, храна мора бити квалитетна - неопходан је оптималан унос проитеина, масти, витамина, минерала и течности, закључио је проф. др Недељко Радловић.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво