Читај ми!

Да ли су школе у Србији спремне ако дође до епидемије хепатитиса

Како преносе неки медији, нови тип хепатитиса стигао је у Србију. Загонетна инфекција, посебно је опасна по децу, а о њој не знамо много. Добра вест је да је број оболелих у свету релативно мали. Лоша да је сваком десетом регистрованом зараженом била неопходна нова јетра. Да ли су наше школе спремне да се боре против те инфекције која се, како кажу, доктори преноси углавном прљавим рукама?

Сапуна, папира и алкохола има довољно, макар тако тврде у школама у Београду. Кажу да се редовно чисте и учионице и тоалети и да родитељи немају разлога за бригу.

"План дезинфекције, с обзиром на претходни период короне, постоји, устаљен је већ две године с обзиром да су се сви ученици и запослени навикли и странке које долазе. Видели сте кад се улазили средства за дезинфекцију на улазима и баријере и све остало", каже Миле Саковић, директор Прве економске школе.

"Ништа ново. Школа се иначе дезинфикује, редовно чисти, нон-стоп имамо сапун, папир, топлу воду. Ми имамо сопствену кухињу, па је из тог разлога јако важно да се ту води рачуна", наводи Наташа Васић, директорка ОШ "Дринка Павловић".

Немир међу родитеље унела је вест о непознатој, опасној болести која напада децу, али и вест да је у Загребу скоро 60 средњошколаца у последња два месеца добило жутицу. Деца су се заразила преко хране у школској мензи, а заразу је пренео кувар.

"Ми на месечном нивоз имамо надзор санитарног инспектора и већ годинама уназад немамо никакву меру, јер све се ради како треба. Зна се како се храна одлаже, како се њој приступа, после сервирања хране се такође дезинфикује, између доручка и ручка, односно ужине и ручка", наглашава Васићева.

Чак и ако до заразе дође, чим се пријави први случај, постоје прописане процедуре које школа мора да поштује.

"Обавештавају се надлежне установе медицинске долазе, али пре њих врши се дезинфекција свих елемената, улаза, излаза, брава, врата, прозора дезинфекционим средствима. Дезинфекционих средстава имамо довољно", поручује Саковић.

Старији се сећају како је осамдесетих година прошлог века због жутице пре сваког оброка у школама било обавезно дефинфиковати руке. Лавори су стајали испред сваке учионице. Корона је попустила, али опуштања нема.