Читај ми!

У чему се разликују епидемија хепатитиса у Загребу и мистериозно обољење јетре код деце

Акутни хепатитис шири се међу најмлађом популацијом у најмање дванаест земаља. Највећи број случајева забележен је у Великој Британији. Истовремено, 57 средњошколаца у Загребу оболело је за последња два месеца од хепатитиса типа А. Педијатар др Саша Милићевић објашњава за РТС у чему је разлика између ова два обољења, али и како их препознати.

Доктор Саша Милићевић истиче да су обољење јетре које се појавило код деце у више земаља и појава хепатитиса код средњошколаца у Загребу различите болести.

"Различити су узрочници. Ово у Загребу што се дешава то је инфективна жутица која је нама одавно позната, многи у детињству су имали ту заразну жутицу која углавном прође сама, изазива је тај вирус хепатитиса А, некада може да се искомпликује", каже Милићевић.

Указује да се ту ради о запаљењу ткива јетре, тј. племенитог материјала јетре.

"Углавном добро прође уз терапију, некада и без терапије, некад се чак и не примети, јер симптоми изостану", додаје доктор.

Истиче да се у Загребу открило јер је масовно и догодило се у центру где су ђаци јели на истом месту.

"Тако најчешће и настаје, обично буде нека хидрична инфекција путем воде или путем хране на тај начин што нека особа која има хепатитис А, а ту тај кувар није знао да има, и онда је својим контаминираним рукама то пренео на храну", објашњава доктор.

Шта изазива обољење јетре код деце

Када је реч о обољењу које се јавило код деце у неколико земаља, доктор Милићевић каже да још немамо податке да је регистровано код нас.

"То је аденовирус, који постоји одавно овде код нас и углавном изазива кијавицу и температуру, бол у грлу, дијареју", додаје он.

Истиче да се то одједном променило и да се уместо тих класичних симптома сада вирус устремио на јетру, као и да се не зна да ли је у питању мутација.

"Изазива упалу и то доста тешког облика, јер видимо да је било малих пацијената код којих је рађена трансплантација, а био је и смртни случај", истиче Милићевић.

Говорећи о томе зашто тај вирус напада само децу, доктор каже да је вероватно због тога што имају мало слабији имунитет и отпорност према аденовирусу.

"Али је необично како одједном овај вирус изазива упалу јетре, а код пацијената нису идентификовани узрочници А, Б, Ц, Д, Е – они вируси који изазивају класичне упале јетре које смо до сада познавали", наводи доктор.

Објаснио је и да упала јетре не мора увек да буде вирусна, већ да може да буде и токсична – изазвана алкохолом, дрогом, различитим средствима која се удишу.

"Овде је у питању очигледно једна инфективна болест која је у том смислу нова што даје тежу клиничку слику и изазивач до сада није био типичан за упалу јетре, већ за прехладе, дијареје", наводи Милићевић.

Истиче да се баш због тога и назива мистериозном болешћу.

Аларм за родитеље – који су симптоми 

На питање шта је аларм за родитеље и када треба да дете одведу код лекара, доктор Милићевић каже да се ово обољење препознаје пре свега по жутилу беоњача.

"Беоњаче буду жуте и кожа буде жуто пребојена код било које врсте жутице. С тим што је код овог новог облика нешто више изражено. Поред тога, може да буде повишена температура, дете може да буде малаксало, нерасположено и такође нешто што је карактеристично – мокраћа буде тамнија, као пиво, а столица да буде светлија", наводи доктор.

Поред тога, како каже, дете слабије једе и спава.

Када је реч о жутилу коже, доктор каже да има деце која пуно једу шаргарепу или мандарине, па им од тога буду жути дланови. "Онда се родитељи уплаше па кажу – види, жути му дланови, али то је пигмент који се таложи. Беоњаче морају да буду жуте", наглашава.

На питање да ли се могу довести у везу ковид и деца која су оболела од ове болести, доктор Милићевић наводи да за сада не може да се пронађе нека веза.

"Било је чак и неких теорија да то вакцина изазива, међутим, код деце је вакцинација ионако била ограничена, а на крају крајева велики број ових малих пацијената нити је прележао ковид нити је примио вакцину", наводи Милићевић.

Истиче да та теорија о повезаности не може да се одбаци док се не нађе права важећа теорија како је до обољења дошло, али да за сада нема везе са ковидом.

Прање руку најбоља превентива 

Жутица је болест прљавих руку, а доктор каже да је најбоља превентива управо прање руку.

"И хепатитис А и овај аденовирус преносе се прљавим рукама, најчешће тако. Деца често стављају руке у уста, дирају играчке, стално им је нешто у устима и најчешће то буде разлог", наводи доктор.

Истиче да неке ствари заборављамо, а то је да неко када прљавим рукама отвори чесму, опере их и затвори, опет ће део тих клица вратити на руке.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи