Читај ми!

Какав власник такав љубимац - како се заштитити од опасног пса

Власник два питбула који су жени у Панчеву почетком јануара откинули руку, осуђен је на пет година затвора зато што је своје псе, који су сврстани у категорију "опасан пас", држао супротно прописима. Није, нажалост, једини. У последње време честе су вести о несавесним власницима који друге излажу опасности не обазирући се на прописе. РТС је покушао од надлежних да добије одговор на питање зашто се Закон, када већ постоји, не поштује.

Арчи има три године и веома је уплашен док прима терапију у ветеринарској амбуланти. Није болестан, већ повређен. Арчија је у суботу напао питбул у Заплањској улици на Вождовцу. Био је потребан само тренутак непажње.

"Ја сам се јавила снајки и сину да смо стигли у парк. Док сам ја ухватила телефон, већ сам чула иза себе вриску и цику. Арчи је био ту негде, овај питбул се сјурио са игралишта, ухватио га је за задњу ногу. Он је висио наглавачке из његових чељусти, једва смо успели да га ослободимо", прича Павлица Паповић.

Павлица је овај случај пријавила полицији. Тврди да до њега не би ни дошло да је неодговорни власник питбула поштовао прописе.

Према Закону о добробити животиња, опасне псе могу у шетњу да изводе само пунолетни, на повоцу и са заштитном корпом на њушци.

Такође, особа која изводи "опасног пса" дужна је да са собом носи потврду, издату у складу са посебним прописом, као доказ да су и власник и пас прошли одређену обуку, уз проверу социјализације пса, кажу у Секретаријату за комуналне и стамбене послове.

Казне за непоштовање ових прописа су од 5.000 до 50.000 динара, а за контролу је задужена Комунална милиција.

"Драга комунална службо изађите на улицу, на сваких 20 метара имаћете приход у буџет од 50.000, ако наплаћујете те казне и испратите да ли се понављају ти случајеви, па да регулишемо то. Ако успемо бар једном или двојици паса да ставимо корпу и да будемо безбеднији на улици и ми и пси и наша деца првенствено, биће добро", апелује Павлица.

Од власника зависи какав ће бити пас 

Осмогодишња Ина и деветогодишња Мими се такође опорављају после напада комшијског пса расе акита. Случај је пријављен полицији, али кажу да је и после тога опасна акита поново слободно шетала улицом.

Иако, пре свега питбул и стафорд теријер важе за опасне, ветеринари упозоравају да такав може да буде сваки пас ако је власник неодговоран.

"Ако власник тренира пса да буде агресиван или ако се понаша према њему агресивно и пас ће да буде агресиван и оно чега треба да будемо свесни - апсолутно је да ви и од пудле можете да направите звер која ће да напада све, која ће да режи, која ће да уједа итд, с тим што је мала па не може да нанесе неке озбиљне повреде", каже ветеринар Владимир Терзин.

На раскрсници Сарајевске и Вишеградске грађани су снимили једног неодговорног власника који се свађа са женом која му је скренула пажњу да пса мора да шета на повоцу.

Када је репортер РТС-а тражио саговорника, од ветеринарске инспекције добијен је само допис у коме тврде да у протеклих годину дана није било пријава против власника опасних паса.

У Секретаријату за послове комуналне милиције кажу да су њихове патроле прошле године поводом контроле кућних љубимаца излазиле на терен 820 пута, од чега се 76 контрола односило на опасне псе, али нисмо добили податке о томе колико пута су кажњени несавесни власници опасних паса.

Ако примете несавесне и неодговорне власнике опасних паса, грађани могу да их пријаве и Беоком сервису.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара