Читај ми!

Ристић: Амбасадор Италије у Загребу да се јавно извини због непримерене објаве на Твитеру

Директор Музеја жртава геноцида у Београду Дејан Ристић, затражио је од италијанског амбасадора у Загребу Пјерфранческа Саке јавно извињење и уклањање непримерене објаве у којој се у контексту меморијализације јасеновичких жртава изражава солидарност са хрватским народом.

Дејан Ристић је италијанском дипломати у Хрватској упутио протестно писмо због његове јучерашње објаве на Твитеру, где је, између осталог, објављена фотографија на којој се види Сако како полаже цвеће на споменик јасеновачким жртвама, где стоји "Солидарност са хрватским народом".

Ристић тим поводом протестује и истиче да очекује реакцију Амбасаде која би, како наводи, "подразумевала и уклањање те објаве, као и јавно извињење преживелим жртвама геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ као и њиховим потомцима.

"Овом приликом подсећам на то да су припадници хрватског народа били жртве репресивног државног, војног и полицијског апарата НДХ искључиво у оној мери у којој су их власти те исте НДХ перципирале као своје противнике", навео је Ристић.

Он истиче да су припадници српског, јеврејског и ромског народа били у НДХ јасно означени као они које треба у потпуности физички, идентитески и верски истребити.

"Стога остаје нејасно то на који се тачно сегмент хрватског народа односе изрази Ваше солидарности у контексту културе сећања на јесеновачке жртве", констатује Ристић.

Истакао је и да је садржај објаве амбасадора Италије у Загребу изазвао велико узнемирње грађана Србије, а посебно преживелих, односно потомака жртава геноцида почињеног над стотинама хиљада Срба, као и десетинама хиљада Јевреја и Рома на подручју НДХ.

Ристић истиче да је познато да је систем концентрационих логора смрти НДХ у Јасеновцу, чији је локалитет италијански дипломата посетио у оквиру комеморације недужним српским, јеврејским, ромским и другим жртвама, по показаној бестијалности хрватских усташа био најмонструозније губилиште у читавој Европи током Другог светског рата.

"Стога садржај објаве, осим тога што укључује увреду ретким преживелима јасеновачког губилишта и стотинама хиљада њихових потомака широм простора некадашње Југославије, истовремено представља грубу и јавну дисторзију геноцида почињеног над Србима, Холокауста и Самударпиена коју овај Музеј одлучно одбацује и осуђује", навео је Ристић у саопштењу достављеном медијима.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво