Читај ми!

Путовања скупља због рата у Украјини, скочиле цене авио-карата и смештаја у Грчкој

Интересовање грађана за путовања током предстојећих празника је велико, изјавио је за РТС Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије. Уз уобичајене дестинације, попут Беча, Прага, Будимпеште, Истанбула, грађани су заинтересовани и за Италију и Шпанију, земље у које претходне две године није могло да се путује, појашњава Сеничић. Истиче да су цене авио-карата поскупела од рата у Украјини, те да ће нас то пратити током целе сезоне.

Александар Сеничић je, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је после две године велико интересовање грађана за путовања за Ускрс.

Уз уобичајене дестинације, попут Беча, Прага, Будимпеште, Истанбула, грађани су заинтересовани и за Италију и Шпанију, земље у које претходне две године није могло да се путује, појашњава Сеничић.

Када је реч о домаћем туризму, Сеничић каже да су за ускршње празнике широм Србије капацитети попуњени.

"И за ове празнике имамо око 70 и 80 одсто попуњених капацитета широм Србије, пре свега у сеоским домаћинствима. И хотелијери кажу да је попуњеност од 70 до 85 одсто за ускршње и првомајске празнике. Биће не само домаћих гостију, већ и из региона. У Београду смо ових дана могли да видимо групе страних туриста", истиче директор Јуте.

Цене путовања и рат у Украјини

Цене путовања су, према његовим речима, више од почетка рата у Украјини.

"Негативан утицај ове кризе се односи, пре свега на цену горива, која утиче на цену авио-карата. Ту је било доплата за гориво, која се кретала од 20 до 40 евра по карти, што ће нас пратити током целе сезоне", указује директор Јуте.

Додаје и да се рат у Украјини одразио на поскупљења у Грчкој, те да су цене хотела и апартмана за нијасну више, али да то поскупљење не би требало да буде веће од пет одсто.

"Закон о заштити потрошача и Закон о туризму дозвољавају да агенцијама да уколико дође до значајног померања на тржишту, повећају цене до осам одсто. Неће ићи цене у тој мери на горе, али треба очекивати благо повећање цена, пре свега када је реч о превозу", појашњава Сеничић.

Који су услови за улазак у земље

Говорећи о условима за улазак у земље, Сеничић каже да никакав додатни услов није потребан за Бугарску, Мађарску, БиХ, Црну Гору и Чешку Републику, али да су у осталим земљама на снази исти услови за улазак туриста.

"За оне које су вакцинисани, са две вакцине, а да није прошло шест месеци њима је дозвољен улаз, као и они који су прележaли корону. Сви они који то немају морају да имају или негативан пи-си-ар или антигенски тест. То је исто у свим земљама. Врло је мали број земаља које прихватају 'спутњик' вакцину", истиче Сеничић.

Према његовим речима, епидемијске мере у Грчкој су и даље на снази и у тој земљи je у претходних десетак дана почео да расте број новозаражених, али су министри најавили да ће од 1. маја мере унутар земље, као и за стране туристе бити укинуте.

Додаје да на сајту Министарства спољних послова треба провери пре поласка на пут који су услови неопходни за улазак у земљу.

"Места попуњена за Валенсију"

"Ер Србија" од јуче има први директни лет на линији између Београда и Валенсије, а према речима Александра Сеничића Валенсија je једнa од најлепших туристичких дестинација у Шпанији.

Истиче да је интересовање путника велико, као и да су места на првим летовима попуњена.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво