Читај ми!

Уочи Дана сећања на жртве Холокауста откривена спомен-плоча јасеновачим жртвама

Уочи Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и друге жртве фашизма, код Споменика жртвама геноцида у комплексу некадашњег нацистичког логора "Старо сајмиште" откривена је спомен-плоча јасеновачким жртвама.

"Од 1941. до 1945. године систем концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу био је наокрутнији део система терора у Другом светском рату. Многе јасеновачке жртве донела је река Сава до Старог сајмишта, који је од лета 1942. једно време функционисао као део јасеновачког система логода. Ову обалу повећујемо јасеновачким жртвама, на вечну спомен, а поколењима на незаборав. Грађани и грађанке Београда", пише на спомен-плочи јасеновачким жртвама коју је открио председник Србије Александар Вучић.

Вучић је затим положио венац на Споменик жртвама геноцида, а венце су након тога положили и председник Народне скупштине Ивица Дачић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, градоначелник Беоргада и заменик градоначелника Зоран Радојичић и Горан Весић, представници Удружења логораша...

Церемонији присуствују представници дипломатског кора, међу којима и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату је државни празник, односно дан сећања, који се обележава у Србији сваке године, 22. априла.

Посвећен је сећању на Србе, али и Роме и Јевреје, који су страдали у масовним злочунима током Другог светског рата у Независној Држави Хрватској и у окупираној Југославији.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се