Читај ми!

Преминуо директор фабрике "Милан Благојевић – Наменска" Радош Миловановић

Јутрос око четири часа преминуо је директор фабрике "Милан Благојевић – Наменска" Радош Миловановић, потврђено је РТС-у из фабрике.

Радош Миловановић је преминуо од последица инфаркта.

Од 70 година постојања предузећа "Милан Благојевић – Наменска", Радош Миловановић је више од 55 година био у производњи, од тога скоро 34 на позицији директора. 

Радош Миловановић, директор предузећа "Милан Благојевић – Наменска" а. д., рођен је 11. октобра 1944. године у тадашњем селу Лучани. Након завршене средње Војнотехничке школе у Крагујевцу, као хемијски техничар – приправник, први радни дан у радном веку бележи 5. јула 1963. године у Наменској производњи ондашњег "Милана Благојевића". Убрзо одлази на студије на Технолошко-металуршком факултету у Београду.

На дужности управника погона "Целулоид" налази се од 1970. године, а од фебруара 1975. године, на захтев Министарства одбране, прелази у активну војну службу и бива постављен на место руководиоца Погона за производњу једнобазних барута.

Раднички савет предузећа га 1982. године први пут именује за директора тадашње Радне организације "Наменска производња". Магистрирао је 1989. године у Загребу на смеру пиротехнологије.

У децембра 1997. године, по налогу Министарства одбране, у чину пуковника бива прекомандован на рад у Министарству одбране, на место помоћника начелника Управе за одбрамбене технологије.

Осврт на 1999. 

Трагичне 1999. године, под разорним дејством НАТО пројектила полувековни вишегенерацијски рад и стварање наменске производње у Лучанима претворени су у згариште и пепео. Силина агресије уништила је комплетне производне линије, радна места и стечени светски углед.

Након бомбардовања у коме су били порушени сви витални производни погони, а и касније у периоду обнове, "Наменска" никако није успевала да настави са нормалним радом, што је угрожавало и рад осталих предузећа у ланцу наменске производње у Србији, јер се "Милан Благојевић – Наменска" увек налазила на првом месту у ланцу производње за читаву земљу.

Миловановић је био пред судом због погибије двојице радника "Наменске" Миломира Миливојевића и Милојка Игњатовића 2017. године.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво