Читај ми!

Ускршњи празници – прилика за окупљање породице, али не само око трпезе, већ у цркви око Христа

Професор Владан Таталовић, ђакон у Српској православној цркви, каже да су празници прилика да се односи у породици обнове, да се она окупља, али не само у трпези, већ око Христа, у цркви.

Пред нама је велики хришћански празник Васкрс. Дани пред васкрсење – Велика недеља, зову се још и Страсна седмица или Страдална. Ове седмице су у нашим храмовима посебна богослужења, а најважнији празници су Велики четвртак и Велики петак.

Професор Владан Таталовић, ђакон у Српској православној цркви, говорио је у Јутарњем програму о Великом петку, обичајима и Васкрсу.

Таталовић каже да је на Велики четвртак установљена Света литургија.

"То је дан када је Господ Исус Христос последњи пут обедовао са својим ученицима и то је учинио у оквиру једне традиционалне пасхалне вечере. На данашњи дан сећамо се тога", објаснио је Таталовић.

Празнује се, каже, цела та атмосфера која је пратила Тајну вечеру.

"То је централно осећање које нас целе године у свакој литургији враћа на новозаветно време, а истовремено нас присаједињује једном будућем доживљају и будућој стварности обедовања са Христом у Царству небеском", додаје Таталовић.

На Велики петак десило се велико страдање Исуса Христа.

"Тај дан треба обележити достојно ономе што он представља, да се удубимо у ту тему, да разумемо зашто је Христос страдао, да схватимо да љубави суштински нема без жртве, да она мора бити потврђена", каже Таталовић.

Било би добро, истиче, да са једном пажњом, пошто је и нерадан дан, посветимо време ближњима, себи, породици, посетимо храм.

"Обично велики број људи долази на изношење плаштанице, учествује у богослужењу опела Христовог, које се служи у вечерњим сатима Великог петка. Ми то зовемо статије. То су низови малих песама, химни", објашњава Таталовић.

На Велики петак највећи број верника украшава ускршња јаја.

"Јаје симболично означава живот. Често та симболика пуцања нечега може да збуни човека. И у животу пуцају многе ствари, али онда се рађа нови живот, нешто ново. То би било и у овој страшној седмици, све пуца од муке, страдања, поста, искушења, али онда се појави благодатна светлост васкрсења које нас обасјава и донесе радост и живот", каже Таталовић.

Упитан како треба прославити Васкрс, ђакон Таталовић истиче да је породица темељ нашег друштва и да је у великој мери у кризи.

"Треба јој посветити пажњу. Празник је прилика да се тим поводом односи у породици обнове, да се она окупља, али не само у трпези, већ око Христа, у цркви", закључио је Таталовић.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво