Читај ми!

Млади српски пилоти "прелетели" у познату бомбардерску ескадрилу, потпоручници спремни за "орлове"

Најмлађи пилоти Војске Србије од данас су спремни да лете на ловцу-бомбардеру "орао". На Војној академији летели су на школским авионима "ласта" и "супер галеб Г4", а на аеродрому "Морава" у Лађевцима учили су шта све може моћнији "орао".

После 15 године паузе, пилоти потпоручници су директно после промоције у септембру прелетели у познату бомбардерску ескадрилу. После првог самосталног лета, традиционално шутирање од команданта добио је Петар Илић, који је Војну академију завршио као први у рангу.

Пилот потпоручник Петар Илић каже да је то за њега велики тренутак, велики дан у његовом животу:

"Ово је један својеврстан доказ да сав труд није био узалудан и осећај је изванредан, просто невероватан."

Са њим су из исте класе дошла још два пилота.

Потпоручник Богдан Миловановић наглашава да је осећај у најмању руку невероватан.

"Ми смо у септембру прошле године дошли у јединицу и за непуних седам месеци смо успели да завршимо преобуку за овај тип авиона. У суштини, сваки авион је за себе посебан, али најлепши осећај сам имао док сам летео на овом авиону", додаје Миловановић.

Пилот Потпоручник Стефан Грбић желео је да по завршетку Војне академије дође у 241. ескадрилу и да настави даље каријеру на "орлу", али није, напомиње, очекивао да авион може да буде тако моћан.

На Лађевцима су задовољни односом потпоручника према обуци и потврђују долазак нових авиона.

Командант 98. ваздухопловне бригаде, бригадни генерал Зоран Продановић каже да они представљају њену садашњост и будућност, и да је у току интензивна летачка обука са свим припадницима.

"Са њима је почетна преобука са циљем довођења на стање могућности прихвата нове авијације која нам је у наговештају. Инфраструктура на аеродрому, као што можете да видите, се такође прилагођава. Обука се интензивира и ми смо спремни да по свим профилима прихватимо нову авијацију по плану опремања", истиче Продановић.

Популарни "тигрови са Мораве" истичу чињеницу да су млади пилоти дошли са изразито малим бројем сати проведеним у ваздуху на школском авиону "супер галеб Г4" и да су за веома кратко време успели да савладају преобуку на борбени авион "орао".

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво