Читај ми!

Србија има више од 200.000 регистрованих алкохоличара, ко и зашто највише пије

Према подацима Светске здравствене организације на годишњем нивоу становник Србије попије око једанаест литара алкохола, док је светски просек шест. Србија има више од 200.000 регистрованих алкохоличара. Наташа Достанић, специјалиста психијатрије и руководилац Клиничког одељења за алкохолизам упозорава да су подаци забрињавајући, јер су последице тешке не само за појединца већ и за његову ужу околину. Истиче и да је женски алкохолизам у порасту.

Истраживања Светске здравствене организације показују да су становници Србије дванаести у Европи, а међу првима на Балкану по потрошњи алкохола. 

Србија има више од 200.000 регистрованих алкохоличара, на годишњем нивоу њен грађанин попије око једанаест литара алкохола, док је светски просек шест. 

Докторка Наташа Достанић истиче за РТС да су ти подаци забрињавајући и за појединца и његову ужу околину. Акутно пијанство може да доведе до штетних последица у том тренутку, а хронично конзумирање и до болести зависности.

Шта људе уводи у алкохолизам

Објашњава да више фактора доводи до алкохолизма. То су структура личности, сам алкохол као супстанца и околина.

Уколико особа није научила да се суочава са стресним ситуацијама, ако тешко подноси непријатна осећања и емоције, онда ће врло лако брзо решење да потражи у алкохолу.

"Алкохол као супстанца доводи краткорочно до побољшања расположења, смањује анксиозност, напетост и ослобађа од депресије. Свакако да је значајан фактор ризика и породично окружење, пријатељи и друштво и шира социјална средина у којој је то понашање прихватљиво", наводи докторка.

Ко највише пије 

Указује и на пораст последњих година тренда алкохолизма међу женама. Однос између мушкараца и жена је четири на према један, с тим што се међу тинејџерима тај број још смањује. 

Истиче да је за женски алкохолизам карактеристично да је он симптоматски, што значи да је обично знак постојања неког другог обољења, најчешће депресије, анксиозности, и неуротских поремећаја.

Достанићева наводи и да код тинејџера не постоји развијена зависност, што значи да могу лако да прекину с конзумирањем алкохола. Међутим, они себе доводе и у ризичне ситуације које могу довести до последица по здравље и да утичу негативно на школовање.

Шта је ризично конзумирање алкохола

Прецизирала је да је стандардно пиће према СЗО једно пиво од 330 милилитара, једна чаша вина од 140 или једно жесто пиће од 40 милилитара.

За жене је, како је појаснила, ризично конзумирање алкохола више од једног стандардног пића дневно, односно више од два стандардна пића у једној ситуацији.

А за мушкарце је то више од четири стандардна пића у једној ситуацији.

Који су алармантни знаци

"Алкохолизам као болест је присутан ако особа наставља са прекомерним конзумирањем алкохола упркос постојању очигледних последица које су директно повезане с тим конзумирањем. Последице могу бити различите здравствене, породичне, професионалне или социјалне", нагласила је Достанићева. 

Додаје и да су знаци болести зависности онда када особа више не може да исконтролише количину унетог пића.

Затим, уколико нагло престане с уносом алкохола или смањи дозу, јаве се тегобе, односно знаци апстиненцијалне кризе или се већ јави пад толеранције, односно особа теже подноси алкохол.

Указује и да се свега пет посто алкохоличара се лечи, а да је најтежи корак за сваког појединца да призна и прихвати да има проблем с алкохолом али и да да не може проблем сам да га реши и да мора да потражи стручну помоћ.

"Свакако да је могуће да се одржава алкохолна апстиненција дугорочно, али је потребно да се у лечење укључи и појединац и чланови породице. Такође, и да истрају у лечењу које траје од годину до две и подразумева промену понашања не само појединца већ и свих чланова породице", поручила је Достанићева.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво