Читај ми!

Сезона грипа на измаку, симптоми слични ковиду

Епидемијска ситуација у земљи је повољна и када је реч о коронавирусу и када је реч о грипу. Симптоми су често слични, због чега се обавезно треба јавити у ковид амбуланту. Иако је грип ове године каснио, врх таласа је прошао и знатно је мањи број заражених. Са топлијим временом убрзо се очекује и крај сезоне грипа, рекли су за РТС професор доктор Бранислав Тиодоровић и директор ДЗ Савски венац Зоран Бекић.

У Нишу се свакодневно у ковид амбуланту јави између 800 и 900 пацијента са температуром, боловима у грлу и сличним симптомима, а око 100 буде позитивно на коронавирус док други обично имају друге респираторне инфекције.

Професор доктор Бранислав Тиодоровић каже да је грип у претходно потиснуо коронавирус, али да је он последњих недеља ипак присутан у већој мери, у почетку код предшколске деце, а сада и код школске деце и одраслих.

"Грип не ствара веће проблеме, али је стигао са закашњењем од неколико недеља у односу на уобичајени период у години. Ситуација је повољна. Старији пацијенти су били раније у контакту са овим типовима вируса, а он се налази и у вакцинама како иностраним тако и Торлаковој и верујем да ће све проћи за недељу дана", рекао је професор Тиодоровић.

Од симптома карактеристична је у првим данима висока температура, а болови у мишићима и зглобовима и замарање при кретању карактеристични су и за коронавирус.

Професор Тиодоровић, који је и члан Кризног штаба, каже да је добро што имамо повољну ситуацију са коронавирусом, а да грип полако одлази.

"Млађа деца чешће оболевају од грипа јер нису имали прилике да се сретну са вирусом раније и немају природни имунитет. Међутим, већина становништва има природни имунитет или имунитет стечен имунизацијом", рекао је професор Тиодоровић.

Они који су прележали коронавирус највише су у ризику од постковид синдрома и потребан је вишемесечни опрез, а код грипа потребно је око недељу дана да се организам опорави.

Тиодоровић не очекује већи раст оболелих од коронавируса у наредном периоду. 

"Не очекујем велики талас, већ мање повећање после ускршњих и првомајских празника. Апел нашим земљацима који долазе из иностранства и уопште грађанима је да воде рачуна о окупљању и да посебно пазе на старије рођаке и пријатеље јер су они у највећем ризику", рекао је Тиодоровић.

Опрез и маске у затвореном простору 

У Београду је слична ситуација – знатно је боља епидемијска ситуација. Нема гужви у ковид амбулантама, а дневно се прегледа око 125 пацијената.

"И сезона грипа је на измаку, пик је обично у фебруару и марту, очекује се даљи пад оболелих. Очекује се и топлије време и престанак епидемије грипа", каже директор ДЗ "Савски венац" Зоран Бекић.

Саветује да се са појавом симптома свакако јавимо у ковид амбуланту где ће утврдити да ли је реч о коронавирусу или грипу и дати нам савет како да се понашамо.

"И код деце је знатно мање оболелих од ковида, свега неколико се прегледа дневно", каже доктор Бекић.

Када је реч о редовним и превентивним прегледима – гужви нема, иако је повећано интересовање.

Иако је епидемијска ситуација у нашој земљи повољна када је реч о коронавирусу, доктор Бекић каже да, имајући у виду ситуацију у Кини и многим европским земљама, треба водити рачуна.

"Апелујем на опрез и на ношење маски у затвореном простору", рекао је у разговору за РТС директор ДЗ "Савски венац" Зоран Бекић.  

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара