Читај ми!

Могу ли адвокатима који се рекламирају бити одузете лиценце

Од 1. маја око 8.000 београдских адвоката више неће смети да се рекламирају и позивају клијенте објавама на бандерама, сајтовима, друштеним мрежама, телевизијским емисијама. Ово и до сада није било дозвољено Законом о адвокатури, Статутом адвокатских комора и Kодексом професионалне етике, али ће убудуће бити санкционисано до одузимања лиценце.

Није дозвољено рекламирање адвоката на Инстаграму, Фејсбуку, Тиктоку, као и на телевизијама. На страницама и профилима они не могу да истичу функције у адвокатским коморама и органима власти, друштвени статус.

Члан Управног одбора Адвокатске коморе Београда Милош Вучељић истиче да кодекс професионалне етике адвоката таксативно набраја који су то појавни облици који нису дозвољени и представљају нелојалну конкуренцију.

"Рекламирање јесте једна од тих радњи које су забрањене. Међутим, поприлично је широк дијапазон тих појава. Не ради се само о рекламирању на друштвеним мрежама, постоје злоупотребе да најразличитије начине. Верујем да ће људи који су у највишим органима наше коморе знати да се поставе према томе на начин како је неопходно", каже Вучељић.

Објашњава да је у Адвокатској комори Београда уписано преко 8.000 адвоката, али да нису сви активни.

"Наша процена је да има око 5.500 адвоката. Нема адвоката без лиценце, односно уписа у Адвокатску комору, али има велики број људи који се баве вршењем кривичног дела надриписарства, односно пружањем правне помоћи уз накнаду, што је забрањено законом. Не могу да дам процену колико таквих људи има, има их различитих сфера, али и оних који то раде кроз разне облике организовања – привредна друштва, удружења. То је питање којим би требало да се баве надлежна тужилаштва", истиче Вучељић.

Канцеларија на адреси регистрованог седишта

Према његовим речима, актима је предвиђена обавеза адвоката да има једну канцеларију на адреси свог регистрованог седишта. Тим актима је прописано како канцеларија треба да изгледа.

"Не постоје ограничења каква је форма простора, да ли је у питању стан, али постоје ограничења како то треба да изгледа и наравно постоји забрана да неко има две или више канцеларија. Отварање канцеларије ван територије адвокатске коморе у којој је одређени адвокат уписан и у другим државама су тешка кршења правила која би требало да носе дисциплинску одговорност чак и испис из именика адвоката", наглашава Вучељић.

Велики прилив у адвокатуру узрок масовних тужби у банкарским споровима

Последње масовно придобијање клијената јесу тужбе против банака "без икаквих трошкова". Такви позиви виђани су и на бандерама.

"То је питање које је актуелно и заокупило пажњу јавности. Проблем банкарских спорова није настао због адвоката, већ је проблем на другој страни. Разлог појављивања тужби јесте кршење закона од стране банака, јер су дуго времена наплаћивале нешто на шта нису имали право. Судови су заузели те ставове, Врховни касацони суд је заузео тај став, онда је после три године заузео потпуно другачији став и тек тада добија на значају та тема", каже Вучељић.

Додаје да је било злоупотреба од стране адвоката, покренути су неки дисциплински поступци и прикупљају се подаци о томе ко је и на који начин злоупотребљавао положај адвоката.

"Сматрам да сви друштвено одговорни субјекти морају да се запитају зашто је дошло до проблема са банкарским кредитима. Дошло је због хиперпродукције дипломираних правника у земљи. Отворен је велики број правних факултета и факултета који се не зову правни, али њихов студијски програм има акредитације. Ми смо приморани да те људе уписујемо у коморе и то доводи до хиперпродукције адвоката. Огроман прилив у адвокатуру, велик број адвоката, а кроз позитивне прописе поље на којима адвокати делују све је мање и све је мање посла за адвокате. То је један од разлога зашто су се десиле масовне тужбе против банкарских кредита, јер један број адвоката нема довољно посла", сматра Вучељић.

"Фискалне касе удар на независност професије"

Према његовим речима, заступања испод тарифа и за паушалну награду нису забрањена, већ је само тражено да се ускладе са адвокатском тарифом.

"Имамо прецизирано када можемо и под којим условима да заступамо клијенте за паушалнии износ и то се не може само за заступање пред судом и другим државним органима", објашњава Вучељић.

Додаје да су адвокати у јавности представљена као лица која избегавају фскализацију у намери да избегну опорезивање.

"Међутим, то није тачно. Адвокати не желе фискалне касе искључиво из једног разлога – то је заштита права и слобода својих клијената. Адвокати су дужни да свој посао обављају самостално и независно. Сваки увид у списак предмета клијента би водио нарушавању самосталности, независности и откривању тајне коју ми морамо да чувамо у свим пословима које радима са нашим клјентима", објашњава Вучељић.

Поручује да је ситуација таква и у већини светских земаља.

"Морамо да имамо свест какво друштвено добро бранимо и зашто је порески третман адвоката дефинисан тако како јесте. То је једини начн да останемо независни у свом раду и штитимо на најбољи начин интересе појединца", зкључује.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво