Читај ми!

Малом Вукану потребна помоћ, лек кошта 2,5 милиона евра

Откако се сазнало да Вукан Стоиљковић из Врања има спиналну мишићну атрофију, организују се акције прикупљања помоћи за његово излечење и у нашој земљи и у иностранству. Лек "золгенсма" кошта 2,5 милиона евра. Вукан је сада у Универзитетској дечјој клиници "Тиршова", прима "спинразу", једини доступан лек код нас за ову болест.

На Малти, у граду Атарду, активна је заједница људи са простора Балкана. Врањанац Немања Миленковић покренуо је акцију прикупљања помоћи за Вукана Стоиљковића. Током финалне кошаркашке утакмице у аматерској лиги, у којој је његов тим победио, посетиоци и играчи могли су да донирају новац.

"Овим желим да подстакнем што више људи да се дигну и да апелују, и прошире што више причу, јер је најбитнија свест људи у овим ситуацијама, да се помогне што пре Вукану", каже Миленковић.

"Желимо да посветимо малом Вукану и његовој борби против СМА, стварно нам је велика част да можемо и желимо да помогнемо малом Вукану, колико ће бити у нашој могућности", каже Богдан Мркојевић, тренер КК Фусион симпролит.

Око 400 евра биће уплаћено на опредељени рачун за Вукана, а свака донација је вредна, и порука са садржајем 1239 на 3030.

"Износ од 2,5 милиона евра је износ који је незамислив обичном човеку, и није га лако прикупити. Управо због тога сте нам потребни сви ви", каже Ивана Стоиљковић, Вукановa мама.

"Кад сам био на Хиландару један од свештеника ми је рекао да ниси дужан некоме да помогнеш ако то тај други не тражи од тебе", каже Милош Стоиљковић, Вуканов тата.

У многим угоститељским објектима у Врању, али и у другим градовима на југу Србије, постављене су кутије за донације. Појединци, привредници, удружења, одазивају се и учествују у хуманитарним акцијама.

Током пријатељске утакмице ветерана Радничког из Врања и Црвене звезде, лицитирани су дресови познатих фудбалера и новац усмерен за лечење Вукана.

"Ми помажемо на тај начин оно што клуб не може, јер једноставно, треба бити хуман, на сваком делу", рекао је Станислав Караси, некадашњи фудбалер Црвене звезде.

„Цео град, цела држава се буквално укључила, наши суграђани. Људи из иностранства, из Америке наши пријатељи, из Словачке, Швајцарске, стално нас зову, скупљају тамо приходе", каже Душан Стоиљковић, Вуканов стриц.

Вукан је рођен августа прошле године, са шест месеци примио је "спинразу", једину терапију доступну у Србији за спиналну мишићну атрофију, захваљујући којој лакше гута храну и дише. Нада за излечење је генска терапија "золгенсма".

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво