Читај ми!

Mедијскa и дигитална писменост службеникa Jавне управе

У оквиру програма "Нова писменост", који партнерски спроводе Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) и "Propulsion", одржана је дводневна обука медијске и информационе писмености за службенике Јавне управе у просторијама Националне академије за јавну управу.

Вештина која је постала кључна у готово свакој делатности пословања у 21. веку јесте медијска и дигитална писменост.

Препознајући значај нове врсте писмености, у оквиру програма "Нова писменост", који партнерски спроводе УСАИД и "Propulsion", одржана је дводневна обука медијске и информационе писмености за службенике Јавне управе. 

Иницијатива за увођење обуке покренута је у сарадњи са Министарством културе и информисања Србије и Националном академијом за Јавну управу.

Медијски стручњак и реализатор обуке др Саша Мирковић истакао је, да је циљ тренинга да одговори на потребе представника државне управе у широком спектру тема из домена медијске и информационе писмености.

"Будући да се комуникација са грађанима одвија у конвергентном медијском окружењу, државна служба данас треба да своје услуге, као и своју комуникацију усмери на грађане кроз савремене канале комуникације, рекао је Мирковић.

Државни службеници су део комплексног медијског простора у Србији, активно обликују јавно мњење и у обавези су да одговорно комуницирају и преносе информације грађанима, због чега се, нагласио је, системски ради на њиховој едукацији из ове области.

Описмењавање најмлађих и рањивих група

Едукаторка у Националном контакт центру за безбедност деце на интернету Емина Бековић, изјавила је да је значај обуке тог типа вишеструк и неопходан за службенике Јавне управе.

Истакла је да једино удруженим напорима државе, приватног сектора и медија можемо да креирамо развијеније друштво и примењујемо бројне мере за дигитално описмењавање свих грађана, укључујући и најмлађе и рањиве групе.

Тренинг је наставак сарадње Министарства културе и информисања, организације "Propulsion" и Националне академије за јавну управу.

У претходној години су представили приручник и програм обуке о медијској писмености за јавну управу, уврштен у званични програм Националне академије за јавну управу у 2022. години и доступан државним службеницима путем платформе за онлајн учење НАЈУ.

 

 

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво