Читај ми!

Шта треба да се деси па да падну цене станова

Руско-украјинска криза утиче на све привредне гране, а хоће ли цене некретнина у Србији и Европи наставити да расту, зависиће од брзине решавања ситуације у Украјини. Произвођачи грађевинских производа од печене глине траже помоћ државе, како се не би угрозила домаћа производња која не зависи од увоза. Уједно, то би спречило скок цена станова. Како РТС сазнаје, ресорно министарство је спремно да помогне и ради на предлогу мера за контролу извоза керамичке глине.

Украјина је била велики извозник керамичке глине. Док траје рат у тој земљи, трговци покушавају да пронађу нова тржишта и не питају за цену. Стигли су и у Србију. Зато из четири фабрике апелују да се заустави неконтролисани извоз глине.

"Представници великих произвођача покушавају да уговоре количине за своје производње у Шпанији, Италији и Пољској. Глина није обновљив извор, то једном што се узме, више се не може надокнадити, не смемо дозволити у овом тренутку, када сви послујемо у ванредним условима, да препустимо стихији извоз стратешки важних сировина", истиче саветница директора Центра за материјале ИМС Славица Живковић.

У ситуацији када поскупљује грађевински материјал, извођачи би могли несметано да наставе да раде ако би се инвеститори одрекли дела прихода, који су ионако велики, поготово у станоградњи, кажу агенти за некретнине.

Примера ради, квадрат стана на Новом Београду у просеку кошта 2.500 евра, готово двоструко више од цене изградње.

"С обзиром на то да рат у Украјини букти и да се то одсликава на све аспекте живота, очекивања да ће цене станова порасти мислим да немају превеликог упоришта у реалности јер су већ достигле свој максимум", сматра Александар Југовић из Агенције за некретнине "Еуронет".

У Хрватској станове купују странци 

У Хрватској је готово сваки трећи купац некретнине странац, а највише их је из Немачке, Словеније, Аустрије и Чешке. У славонским местима цена квадрата је око хиљаду евра, а у Дубровнику и Опатији иду и до 5.000. У Загребу је цена око 2.200 евра по квадрату.

"Видело се у тренутку када је ескалирала ситуација у Украјини да је привремено пао интерес купаца и да је био неколико дана застој, али након тога се ситуација вратила у нормалу", наводи Бора Вујовић из Удружења пословања некретнина у Хрватској "Оперета".

И у Грчкој је велико интересовање странаца за куповину некретнина. Закон познат као "Голден виза" омогућава странцима добијање сталног боравка и одређених права које имају Грци уколико купе некретнину вреднију од 250.000 евра.

"Купопродаја тече нормално, већ су и цене у благом порасту. Чак морам рећи за Атину и нека острва да је раст и до 20 процената. Што се тиче украјинске ситуације, у последњих недељу дана имали смо нешто повећан број телефонских позива од украјинских грађана који су желели или да купе или да изнајме стамбени простор", рекао је Бора Вујовић.

Уколико се због украјинске кризе економска активност додатно смањи, а незапосленост повећа – тражња станова би могла да падне, а самим тим и њихова цена.