Читај ми!

Шест ствари које труднице треба да знају о дулама

Страх да неће препознати контракције, неизвесност да ли ће у породилишту добити епидурал, лоша искуства пријатељица – разлози су због којих неке труднице са зебњом улазе у девети месец благословеног стања. Позитивна искуства, разговор с бабицама и мамама које су већ прошле кроз то може бити од помоћи, баш као и подршка дуле.

Закључно са данашњим даном обележава се Светска недеља дула – жена које су емотивна, физичка и информативна подршка мамама на порођају и у првим сатима после порођаја.

Израда порођајног плана

Ана Стојановић из "Дула Србије" наводи да се дула упознаје са трудницом пре порођаја, како би сазнала од ње шта јој је потребно, на који начин жели да роди своју бебу, какве интервенције су за њу пожељне, шта не би желела уопште, шта ако нешто не крене по првобитном плану.

На питање да ли је то нека врста психофизичке припреме, дула одговара да је пре реч о изради порођајног плана, односно формулисању порођајних жеља.

Дула помаже и око дојења 

Ана Стојановић каже да су са мамама током порођаја и првих сати након порођаја, односно "златног сата" са бебом, јер јој помажу око иницијације дојења.

"У зависности од нашег плана за после порођаја, видимо се са женом најмање једном, како бисмо са њом причале о порођају, како би се то искуство интегрисало са особом која је била ту присутна", рекла је Ана Стојановић, додајући да постоје и постпартум дуле које брину о мами и њеним потребама након порођаја.

Дуле су немедицинска подршка 

Важно је истаћи да су дуле немедицинска подршка и да не могу заменити бабицу приликом порођаја.

"Знамо јако пуно о самом порођају, физиолошком току, разним техникама за олакшавање, али ми не радимо никакве интервенције, вагиналне прегледе, мерење бебиних тонова и слично. Није нам потребно медицинско предзнање, јер смо ми емотивна подршка", истиче Стојановићева.

Шездесетих година порасла потреба за дулама

Потреба за дулама настала је шездесетих година прошлог века у Сједињеним Државама. Тада је све више жена бирало природан порођај, у кућним условима и тражиле су подршку особе која има практично знање о порођају.

То је, заправо, и улога коју су некада имале бабице, које су у данашњим породилиштима много више медицинска подршка, а много мање емотивна и духовна.

Како се постаје дула

Дула се постаје тако што се заврши лиценцирана обука за дуле на којима се учи начин комуникације, начин слушања жениних потреба, учи се о физиолошком порођају и техникама за олакшавање, различитим сценаријима порођаја.

"Дуле су те које верују у женску моћ и снагу женског тела да роди своју бебу и то је некада женама на порођају јако потребно", истакла је Ана Стојановић.

Обуку у "Дулама Србије" завршило је стотинак жена, али се не баве све дулирањем.

"Неке су завршиле обуку само ради личне припреме за порођај или радозналости, неке немају могућност да се баве тим послом јер раде још послова који им онемогућавају да буду 20 сати на неком порођају, а неке раде активно уз посао који имају", појаснила је Стојановићева.

Услуге дуле се наплаћују и цена зависи од степена њене обучености.  

Подршка и за партнере

У неким породилиштима током порођаја је дозвољена пратња једне особе, коју трудница изабере, мада ни то током пандемије није дозвољено у државним установама.

"Чекамо тренутак када ће бити нормално да порођају присуствују и партнер и дула, јер обоје могу да допринесу жени да не мора да бира између оца свог детета и помоћи коју би могла да добије од дуле", каже Ана Стојановић.

Истиче да дуле представљају подршку и за партнере – да на најбољи начин подрже своју жену, да учествују у порођају онолико колико могу и да задрже опуштеност и мир.

"То је жени на порођају јако потребно од свих", напомиње дула Ана Стојановић.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво