Читај ми!

У Крушевцу откривен споменик потпуковнику Вељку Раденовићу, хероју битке за Ораховац

Поводом обележавања 23 године од почетка НАТО агресије на тадашњу СР Југославију, председник Србије Александар Вучић је у Крушевцу открио споменик потпуковнику Вељку Раденовићу, команданту посебних јединица српске полиције у Призрену и вођи ослободилачке битке за Ораховац 1998. године.

Вељко Раденовић је постхумно, на Сретење, одликован Орденом за заслуге за одбрану и безбедност Србије првог степена.

Тиме је исправљена неправда према јунаку најзаслужнијем за спасавање десетине цивила од ОВК терориста, који је пре десет година сахрањен без државних почасти.

Иницијатива да се споменик хероју подигне на видиковцу Багдала, на стотинак метара од породичне куће Раденовићевих, потекла је од Александра Вучића који је са сином потпуковника, Вукашином, открио споменик. 

"Ово је споменик једном од великих јунака, људи који су чували нашу земљу, чували наша огњишта, чували нашу децу и онда када је то било најтеже и што показујемо да умемо да не заборављамо, да не заборављамо најбоље међу нама", истакао је председник Србије.

Аутор споменика је академски вајар Томо Коматина. Уз фигуру "Ђенерала" у препознатљивој униформи стоји вук као симбол неустрашивости и отпора.

Вучић је у касарни "Расина" положио венац на споменик погинулим војницима у рату 1999. године.

Поводом обележавања 23. годишњице почетка НАТО агресије на СР Југославију и други званичници су положили венце.

У НАТО бомбардовању на радном месту убијено је 16 радника Радио-телевизије Србије. Цвеће и венци су положени и на споменик "Зашто" у Ташмајданском парку. 

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи