Читај ми!

Србија већ 20 година уклања НАТО бомбе, колико их још има и на којим локацијама

За 78 дана НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије било је чак 2.300 ваздушних удара, око тридесет дневно. Бачено је 22.000 тона пројектила. Према евиденцији у Србији је више од 150 локација на којима се налазе велике авио-бомбе. Бојан Гламочлија, директор Центра за разминирање истиче да 20 година траје уклањање бомби, али да још увек нису успели да очисте Србију.

У Србији и Београду још има неексплодираних бомби из НАТО бомбардовања. Центар за разминирање основан је 2002. године и од тада је урађено готово 200 пројеката чишћења терена.

Бојан Гламочлија, истиче за РТС да 20 година траје чишћење, али да још увек нису успели да очисте Србију од бомби, мина и других експлозивних направа.

Током 78 дана бомбардовања СРЈ било је чак 2.300 ваздушних удара, око тридесет дневно. Бачено је 22.000 хиљаде тона пројектила, међу којима 37.000 хиљада забрањених, касетних бомби, бомбе са осиромашеним уранијумом.

"Тренутно мине имамо у општини Бујановац, то нису класична минска поља, то су групе мина које су постављали терористи и изузетно их је тешко све пронаћи али са добрим пројектима и техничким извиђањем успевамо", нагласио је Гламочлија.

Указао је да су тренутно проблеми и са касетним бомбама, од којих су у последње три године уз помоћ донатор, успели да очисте добар део. Преостала су три пројекта, у Бујановцу,  Тутину и на  аеродрому Поникве.

Велике авио-бомбе на 150 локација

Истакао је и да се у Београду налазе велике авио-бомбе из 1999. године као и да их према евиденцији у Србији има на преко 150 локација.

Каже да Србија те проблеме не може сама да реши и да су јој потребни донатори.

"Ми покушавамо да пронађемо новац и средства да би се оне извадиле и то није тако мали новац и једноставно. Имамо позитивне сигнале да ћемо ускоро почети да решавамо и те проблеме", навео је Гламочлија. 

Упозорио је на опасност уколико би дошло до померања тих бомби, посебно у случајевима грађевинских радова уколико би се дошло до њих.

Што се тиче зрачења, објаснио је да се не очекује да ту постоји опасност, зато што, како је навео, то нису бомбе које су биле озрачене осиромашеним уранијумом.

Прецизирао је да Центар за разминирање означава места где се налазе велике авио-бомбе, касетне, мине и остали експлозивни остаци рата, тако да грађани могу да виде на сајту тог центра упутства и које су то тачно локације.

У Центру за разминирање уклањају се и бомбе и експлозивне направе заостале из Првог и Другог светског рата.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи