Читај ми!

Десет лажних дојава о бомби на лету за Москву, ТОК покренуо предистражни поступак због тероризма

За само две недеље чак 10 пута је стигла дојава да је у авиону "Ер Србије", на лету Београд–Москва, подметнута бомба. Најновија је стигла јутрос. Испоставило се да су све биле лажне. Тужилаштво за организовани криминал покренуло је предистражни поступак због кривичног дела тероризам.

Свака дојава је права док се не докаже да је лажна. Чим стигне, било да је авион у лету или на земљи, активира се план за ванредне ситуације.

Потпуковник полиције Радојко Царан, помоћник команданта Полицијске бригаде, објашњава да су екипе дужне да што брже стигну аеродром, али да постоји разлика у поступању у зависности од тога да ли је авион полетео или још увек на писти.

"Ако је авион већ полетео у задатом правцу, треба да слети и дође на одређену удаљеност да бисмо ми пришли као екипа. У другом случају, кад је већ у ваздушној луци, исто се само помера на безбедну удаљеност и почињемо да радимо контрадиверзиони преглед. Контрадиверзиони преглед се завршава кад се прегледа комплетан простор авиона, унутар, споља, путници, лични пртљаг и багаж", наводи Царан.

Свако дојава је трошак 

Према европским правилима која важе и у Србији, авион мора да се приземљи кад дојава стигне. У уобичајеним околностима буде их неколико годишње.

Њихова учесталост у последње две недеље је вид опструкције и притиска, оцењују стручњаци. И коштају – и авио-компанију и државу.

"Ми знамо да је Србија једина европска земља која је оставила своје небо отвореним за одвијање ваздушног саобраћаја према Руској Федерацији и то је донекле трн у оку, како конкуренцији, тако и читавом апарату ЕУ, који на раличите начине и под притиском покушава да натера, рекао бих, државни врх да своје акције прилагоди ономе што они предузимају у овом тренутку", наглашава Милан Куч, експерт за безбедност у области авијације.

ТОК покренуо предистражни поступак 

Поводом бројних лажних дојава о постављеним експлозивним направама у авионима који полећу са Аеродрома "Никола Тесла, Тужилаштво за организовани криминал покренуло је предистражни поступак против непознатих извршилаца у правцу кривичног дела тероризам.

"У наведеном поступку, који је у току, Тужилаштво за организовани криминал, заједно са Министарством унутрашњих послова, у континуитету предузима законом предвиђене мере и радње у циљу откривања лица која последњих дана шаљу лажне дојаве", рекли су за РТС у Тужилаштву за организовани криминал.

Према Кривичном законику Србије, члан 391, за крично дело тероризам може бити изречена казна од шест месеци затвора, па и доживотна, зависно од тежине извршеног кривичног дела.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво