Читај ми!

Бивши Генералштаб - од симбола државе до културног добра, зграда која 23 године чека решење

Двадесет три године након НАТО бомбардовања о зградама бившег Генералштаба и Министарства одбране у Улици кнеза Милоша у Београду и даље се спекулише. Због изузетне вредности, овај јединствен дводелни урбанистички комплекс проглашен је за културно добро и заштићени споменик културе.

"Ко сме тај може, ко не зна за страх тај иде напред", то пише на паноу којим су рушевине Генералштаба у Београду сакривене дуже од две деценије. Како изградити зграду која неће изневерити ове речи Живојина Мишића?

 

Екипа РТС-а је забележила снимак у ноћи између 29. и 30. априла, када су за само 15 минута у два налета бомбардоване зграде бившег Генералштаба и Министарства одбране у Улици кнеза Милоша. Само неколико дана касније, у ноћи између 7. и 8. маја, Генералштаб је поново био мета.

Двадесет три године касније о судбини те две зграде и даље се спекулише. Због изузетне вредности, овај јединствен дводелни урбанистички комплекс проглашен је за културно добро и заштићени споменик културе.

Реч је о објектима који су изграђени од 1956. до 1965. године према пројекту чувеног архитекте и академика Николе Добровића.

Иако се у једном тренутку причало да ће постати хотел, питање будуће намене и реконструкције објеката који су под управом Министарства одбране и Војске Србије, још није регулисано.

Обнова овог заштићеног споменика културе поново је актуелизована конкурсом за идејно архитектонско-урбанистичко решење реконструкција зграда Генералштаба, који је за студенте објавио Архитектонски факултет.

"Реконструкција овог комплекса је врло сложена ствар у погледу тога коју ће намену имати, у погледу финансија, процеса градње, то је врло озбиљна ствар која захтева претходну студију, ово је сада уствари фестивал идеја и тај конкурс треба да буде фестивал идеја које су и апстрактне, али да се да одређени правац у размишљању. Циљ конкурса је да се укаже на потребу да се ови објекти реконструишу", рекао је  професор Архитектонског факултета Иван Рашковић.

Враћање Добровићеве архитектуре у првобитно стање 

Све до сада рађене реконструкције односиле су се само на обезбеђење оштећених делова да се не би даље урушавали. У Заводу за заштиту споменика културе града Београда кажу да мере заштите зграда Генералштаба и Министарства одбране подразумевају враћање Добровићеве архитектуре у првобитно стање.

"Али основни мотив изгледа објекта мора да буде непромењен у будућности зато што је значај објекта тог нивоа да је светски категорисан. У смислу враћање камена на место на коме је било, враћање елемената, прозора, свих оних детаља који су постојали на објекту као његов идентитет", каже архитекта и представница БИНА-е др Јелена Ивановић Војводић.

Пре него што су оштећене, зграде бившег Генералштаба и Министарства одбране биле су симболи државне, интелектуалне и културно-уметничке снаге. Можда баш идеја неког од студената, који се данас школују на Архитектонском факултету, омогући да се Добрићевом пројекту, за који стручњаци кажу да је највеће дело модерне архитектуре у Србији, врати стари сјај.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи