Читај ми!

Србија уводи нови модел скрининга рака дојке

Због тога што у Србији сваке године од рака дојке оболи 4.600, а премине 1.600 жена, Србија ће увести нови модел скрининга - раног откривања једног од најчешћих карцинома, не само у нашој популацији. Предлог за нов начин прегледа и откривања болести уочи Националног дана борбе против рака дојке, министру здравља предали су студенти медицинских факултета и представници Удружења "Медицински круг".

Пред више од 500 студената медицинских факулетата из целе Србије, 36-годишња Ана испричала је своју причу - борбу против рака дојке је добила. Али се њена борба наставља.

Уочи Националног дана борбе против рака дојке дошла је да подржи иницијативу студената и Удружења Медицински круг, да Србија промени начин превентивних прегледа и скрининга за откривање рака дојке.

Циљ је да се на време дође до што више млађих жена, као и да се уз мамографске и ултразвучне прегледе, уведе и тестирање на гене чије мутације указују на могућност оболевања.

"Учесталост овог малигнитета удружена са BRCA1 мутацијом је највећа у популацији од 35 до 39 година. А учесталост малигнитета удружена са BRCA1 мутацијом у популацији од 40 до 44 године. Приметићете да су то жене у делу популације које не потпадају у тренутне критеријуме који се спроводе за скрининг", каже Александар Ђурић из "Медицинског круга".

Министар здравља Златибор Лончар каже да ће тестови деловати изузетно скупо, али да се њима спасава живот који нема цену.

"Када бисте рачунали колико би коштало лечење у поодмаклој фази, то неће моћи да се упореди. Значи бенефит, живот који не може да има цену, плус трошкови који би дошли касније, не могу да се пореде. Колико год да кошта", навео је Лончар.

У Србији сваке године од рака дојке оболи више од 4.600 жена, премине њих 1.600. Откривен на време рак дојке је излечив у 90 одсто случајева. На појаву рака утичу и многобројни фактори ризика, али и генетске предиспозиције.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво