Читај ми!

Прва вожња воза "Соко" од Београда до Новог Сада трајала 33 минута

Брзи воз "Соко" стигао је из Београда у Нови Сад за 33 минута. У возу су били и председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан. Од сутра и први путници возиће се најсавременијим возовима у региону. Деоницом у оквиру међународне пруге Београд-Будимпешта саобраћа воз брзином 200 километара на сат.

Даблдекер композиција са четири вагона кренула је у 11 часова и у промотивној вожњи брзом пругом од Београда до Новог Сада превешће укупно 270 путника, међу којима ће бити и председник Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан. 

Част да управља возом "Соко", који је у бојама заставе Србије, на првој вожњи брзом пругом припала је машиновођи Зорану Ђурђевићу. 

Железничка станица у Новом Саду, у коју ће први брзи воз "Соко" ући око 12 сати, у потпуности је реконструисана први пут након 1964. године, када је и изграђена. 

Радови на реконструкцији и модернизацији железничке пруге Београд–Будимпешта почели су 2017. године – 138 година од пуштања прве пруге у Србији и готово пола века од пуштања пруге Београд–Бар. 

На релацији Београд – Нови Сад – Београд планирано је укупно 36 полазака дневно.

Вожња ће, у зависности од броја станица и типа воза, трајати од 36 до 57 минута. 

Седам полазака имаће "Интер сити" воз који ће директно саобраћати од станице Београд Центар до Новог Сада. Путовање траје 36 минута.

Штадлерове електромоторне гарнитуре, које су на српским пругама отпре неколико година, имаће, такође, по девет полазака на "Регио" линији, стајаће на 11 станица, а путоваће се просечно 57 минута.

У промотивном периоду цена карте биће 300 динара за поласке од Београда до Новог Сада, док деца до седам година не плаћају карту.

Од недеље, путници ће моћи од Београда до Новог Сада да осете предности брзих пруга, а судећи према најавама, овако ће се од 2025. године путовати и до Будимпеште и других европских градова.

Председник Александар Вучић угостио је на доручку мађарског премијера Виктора Орбана пре заједничке вожње брзим возом.  

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво