Читај ми!

Протест у Штрпцу због недавних хапшења

Житељи Штрпца мирно су протестовали незадовољни најновијим и ранијим хапшењем суграђана и полицијског претреса кућа и седишта општинског Привременог органа у тој средини.

Окупљени испред седишта локалне самоуправе носили су транспаренте "Европо зашто ћутиш?", "Наше вам институцује не дамо", "Штрпце вам не дамо", "Не окрећите главу", "Вучићу чувај Србе".

Припадници специјалне полиције по налогу тужилаштва, ухапсили су пре два дана две особе и блокирали седиште Привременог органа општине Штрпце.

Полиција је акцију извела у склопу акције "Брезовица", због сумњи да су бивши оштински званичници, њихови сарадници, неколико инвеститора и службеника владе у Приштини починили кривична дела злоупотребе службених овлашћења, примање и давање мита.

У акцији је до сада ухапшено 19 особа, а међу њима и Братислав Николич, бивши председник општине Штрпце.

Због досадашњих акција и хапшења, актеуално руководство скупштине општине у Штрпцу, представници јавних институција у тој средини, саопштили су да најоштрије осуђују упад специјалних полицијских снага у породичне куће и институцију Привременог органа Општине Штрпце под наводним изговором борбе против корупције и криминала.

Истичу да је последња и раније акције виде као политички процес који за циљ има како гашење српских инсититуција тако и сваку институционалну и политичку везу са државом Србијом са крајњим и трајним циљем прогона преосталог српског становништва у општини Штрпце.

"Захваљујемо се председнику Србије Александру Вучићу и директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу на свој помоћи и подршци. Разумемо све околности и пристиске кроз које и наши званичници у Београду пролазе и чврсто смо уверени да увек и у свакој прилици можемо да рачунамо на подршку наше државе Србије која ће учинити све да заштити наше легитимне интересе. Поручујемо да ћемо се заједничким снагама борити за правду, опстанак и живот на овим просторима", истиче се у декларацији.

Од представника међународне заједнице захтевају да у свом капацитету присуства на простору Косова и Метохије хитно реагују и стану на пут институционалној репресији над институцијама и Србима у општини Штрпце.

Оцењују да у акцијама препознају јасну намеру власти у Приштини да спроводе институционално насиље над Србима у Штрпцу и да им стога поручују да их неће поколебати и да ће се борити на демократски начин против свог насиља које се врши над њиховим суграђанима.

"Наше право на живот и опстанак на овим просторима бранићемо нашим јединством и упорношћу, те да упади полиције и датуми акција нису случајно одабрани", истиче се у декларацији.

Поручују и Србима који учествују у овом политичком и институционалном насиљу против својих суграђана и институција да се дозову памети и престану да због својих личних краткорочних интереса чине дугорочну штету српском народу у Штрпцу!

"Историја ће им свакако судити за свако њихово недело и лаж уперену против својих сународника", подвлачи се у декларацији политичких представника Срба, директора и руководиоца институција у општини Штрпце.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи