Читај ми!

Обележена годишњица мартовског погрома над Србима на Косову и Метохији

Срби на Косову и Метохији су поводом мартовског погрома парастосом у средњовековној цркви у манастиру Грачаници одали пошту страдалима.

Парастос је служио владика Теодосије са свештенством, а присуствовали су му представници породица настрадалих Срба, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић са сарадницима, министар у влади у Приштини Горан Ракић, председница Општине Грачаница Љиљана Шубарић, као и други представници Српске листе.

Након парастоса положене су беле руже код обелиска постављеног у знак сећања на нестале и киднаповане на Косову и Метохији.

На страдање и погром Срба указано је и на академији у Дому културе у Грачаници.

Владика рашко-призренски Теодосије рекао је да нас је мартовски погром, колико год да је био тежак ударац, још више обавезао да истрајемо и останемо своји на своме, и не препустимо оно што је српски народ вековима стварао другима, који су храбри само када су пред њима незаштићени и немоћни.

Подсетио је да Православна црква није чекала са обновом скоро четрдесет светиња спаљених у мартовском погрому на КиМ. Све су обновљене, укључујући и Богословију у Призрену.

"Кроз историју црква Христова је најјача била тамо где је било највеће страдање. Нису ли древни хришћани говорили да је мученичка крв семе за нове хришћане. А све те наше светиње нису само грађевине. Пре свега су места где се литургијски окупљамо, сједињујемо са Богом и светим тајнама и показујемо да нам Косово и Метохију нико не може отети из нашег срца и памћења", рекао је владика на академији.

Поручио је да "обнављањем наших светиња и храбрећи наш верни народ да остане на својим огњиштима обнављамо пре свега себе и цело своје биће, вером, љубављу и надом и тиме чувамо и слогу у нашем народу око свега онога око чега међу нама не може и не сме да буде никакве разлике".

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да 17. март представља "злочин без казне" и истовремено "голготу и васкрсење" Срба.

"Седамнаести март је разоткрио праву природу идеологије зла према српском народу на КиМ, а која иде много даље од максималистичких захтева албанских екстремиста, иде у правцу потпуног етнички чистог простора КиМ, очишћеног од Срба, али не само од Срба већ и потребе да се затре сваки траг српског постојања овде на простору КиМ", рекао је Петковић.

"Као што је важно градити сећање на страдале, подједнако је важно да будемо окренути будућности и кажемо да су нам мир и стабилност преко потребни и да нам је суживот и разговор са Албанцима преко потребан, јер је судбина одредила да заједно живимо на овим просторима", казао је Петковић.

Председница Општине Грачаница Љиљана Шубарић рекла је да Срби на КиМ данас својим присуством бране истину о погрому 17. марта.

"Погром је симбол српског страдања, и симбол међународног нечињења на КиМ, које сада прелази у негирање и покушај ревизионизма истине. Зато имамо свету обавезу и дужност да тражимо правду, развијајући културу сећања. Ту борбу дугујемо нашим страдалима а и нашим потомцима", рекла је Шубарићева на академији у Грачаници.

Парастосом страдалима, полагањем цвећа и паљењем свећа код "Споменика истине" и спомен-плоча Јани Тучев и Боривоју Спасојевићу, годишњица мартовског погрома обележена је и у Косовској Митровици.

Цвеће су положили председник Привременог општинског органа, Александар Спирић, градоначелник Северне Митровице, Милан Радојевић и други.

Поводом годишњице мартовског погрома, у Дому културе у Грачаници и Градском музеју у Митровици, отворене су изложбе слика.

Манастир Дечани: Мартовско насиље најгоре послератно

Манастир Високи Дечани на Твитер налогу истиче да је мартовско насиље било најгоре послератно насиље на Косову и Метохији.

"Упркос присуству међународних мировних снага, хиљаде албанских изгредника на Косову уништило је 35 српских православних цркава, а 4.000 Срба је било присиљено да напусти своје запаљене домове", истичу у манастиру Високи Дечани. 

На објављеном снимку приказане су порушене српске светиње на Космету, цркве и гробља.

 

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво