Читај ми!

Повереница: Жене се морају економски оснажити, не осећају све напредак

Годинама много жена трпи и ћути о проблемима које имају – економским, социјалним, психолошким. Статистика не охрабрује ни када је реч о породичном насиљу. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истиче да не осећају сви грађани и грађанке напредак, те да се мора радити на економском оснаживању, посебно жена у руралном подручју.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да се у претходне две пандемијске године није осетио огроман помак на пољу равноправности, а да су жене изнеле много већи терет будући да је више жена него мушкараца запослено у витално важним сервисима.

"С друге стране, поднеле су већи терет јер се многим женама посао дуплирао у време ове кризе", каже Јанковићева и истиче да, уз то, ни насиље над женама није смањено.

Напомиње да економско оснаживање жена треба да буде главни циљ и императив за даљи развој.

"Нема никакве дилеме да имамо константни развој, али да и даље тај раст и развој нису осетили сви наши грађани и грађанке. Али је више жена које не осећају у довољној мери тај неки напредак... С друге стране, свакако да су поштоване препоруке које смо дали ми као институција надлежна за борбу против дискриминације, да се програми мера упере ка економском оснаживању жена", рекла је Јанковићева.

Истиче да је положај жена у руралним подручјима најтежи и да су у току програми помоћи женама за куповину опреме за пословање. На томе ће, како каже, и даље бити фокус институције коју представља.

Циљ је да се жене оснаже и започну своје приче.

"Не треба да говоримо о великим бизнисима. Једна оснажена жена у једном селу може да покрене своју породицу, па још неку жену, и тако корак по корак. Да будемо реални, не можете да урадите преко ноћи... Наше жене су храбре, али због вековних образаца – где је жени место, оне се одлучују за то предузетништво из нужде. Зато треба посебно да се наставе ови подстицаји", каже Јанковић.

Истиче да треба радити и на инклузивном расту, подстицању девојчица да бирају занимања попут оних из области ИТ-а, будући да и даље владају стереотипи да таква занимања, која су најтраженија на тржишту, нису за жену.

Повереница је истакла и да је у политици много више жена, те да је и на локалу остварен напредак.

"Имамо померање и на челним позицијама, имамо за 8,8 процената повећање жена што је око европског просека. Општине води 16 одсто жена, има их и на местима председница скупштина, начелница управе. Нисмо напредовали у јавним предузећима. И даље мушкарци воде јавна предузећа, а жене јавне установе. Али ја сам оптимиста зато што мислим да се никада то клатно више не може тек тако вратити на ону другу страну", поручила је Јанковићева.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво